Olielaagje op je pindakaas: zo voorkom je het

Wie graag pindakaas eet, herkent het olielaagje op een pot pindakaas. Makkelijk te verhelpen, zo lijkt het: even roeren en de olie verdwijnt weer in de pinda pasta. Waarom ontstaat er een laagje olie op jouw pindakaas en misschien nog wel belangrijker: hoe voorkom je het?
Weet wat voor pindakaas je eet
Er bestaan veel soorten pindakaas. Zo heb je natuurlijke pindakaas waar geen palmolie aan is toegevoegd, en pindakaas met palmolie. Daarnaast zitten er in niet-natuurlijke pindakaas verschillende oliën die de scheiding tussen de notenpasta en notenolie moeten voorkomen.
Notenpasta’s die helemaal natuurlijk zijn, zijn vaak een stuk gezonder, alleen blijf je dan dus wel achter met dat laagje olie en vaak uitgedroogde laatste restjes in een pot waardoor het laatste deel onbruikbaar lijkt te zijn. De olie van de pinda’s scheidt zich namelijk op den duur van de notenpasta, en dat is een natuurlijk proces.
Hoe voorkom je dat laagje?
Je kunt die scheiding heel makkelijk voorkomen. Zet je pindakaas pot ondersteboven in de voorraadkast, de olie blijft nu behouden in de notenpasta. Zo blijft de pindakaas altijd smeerbaar.
Oude resten?
Die oude uitgedroogde restjes onderin een pot hoef je daarnaast niet weg te gooien. Wanneer je deze in een nieuwe pot stopt, worden de restjes weer smeerbaar.