background branding

OMT adviseert dít mondkapje op meer plekken te dragen, maar product is bijna uitverkocht

11012021 mondkapje.jpg

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert om voortaan op meer plekken een mondkapje te dragen. En dan geen stoffen exemplaar met vrolijke print, maar een type II-mondkapje, want dat beschermt het beste. Maar er is een probleem: drogisterijen zeggen dat ze die kapjes niet genoeg op voorraad hebben. En het kan nog wel even gaan duren, voor ze geleverd kunnen worden. Dat zegt Jos Jongstra, directeur van Centraal Bureau Drogisterijbedrijven tegen RTL Nieuws.

Update

Drogisterijen zeggen dat ze het type medische mondkapjes dat het kabinet adviseert snel in de winkel hebben. Kruidvat en Trekpleister verkopen deze mondkapjes al online en hebben ze maandag in de winkel. Etos zegt ook zeker maandag dit type mondkapje beschikbaar te hebben en in sommige winkels zaterdag al.

Etos, Kruidvat en Trekpleister

Etos verkoopt geen mondkapjes van dit type, maar gaat deze wel inkopen. Kruidvat en Trekpleister hebben de type 2-mondkapjes maar beperkt in de winkel liggen. Dit terwijl het Outbreak Management Team adviseert minimaal mondkapjes van dit type te dragen.

Jongstra was verrast door het advies. 'We hebben ruim voldoende mondkapjes van het type 1, maar van type 2 veel minder.'

Type 2-mondmaskers worden alleen beperkt verkocht door Kruidvat en Trekpleister, omdat er eerder tekorten van waren in de medische sector. 'Iedereen heeft ingezet op type 1', zegt ook een woordvoerster van de twee drogisterijen. 'We proberen type 2 zo snel mogelijk in al onze winkels te krijgen.' Ook Etos is deze mondkapjes dus aan het inkopen.

FFP2-mondmaskers

De mondmaskers die volgens het OMT ook volstaan zijn de FFP2-mondmaskers. Deze zijn bij Etos op het moment online uitverkocht. Ook bij Kruidvat en Trekpleister is de beschikbaarheid momenteel beperkt doordat ze veel verkocht worden aan mensen die op vakantie gaan. 'De vraag naar deze maskers is de afgelopen weken verdubbeld omdat deze mondkapjes in sommige landen verplicht zijn', legt een zegsvrouw uit.

Beter aansluiten op het gezicht

Type 2-mondkapjes zijn, net als type 1, chirurgische mondkapjes. FFP-maskers beschermen beter dan de chirurgische mondmaskers omdat ze meer aansluiten op het gezicht van de drager. Drogisterijen verkopen ook niet-medische mondkapjes, zoals stoffen herbruikbare kapjes.

Prijs

De prijzen van deze mondmaskers verschillen, maar de FFP2-mondmaskers kosten bij zowel Kruidvat als Etos per tien stuks 9,99 euro. Voor type 2-mondmaskers betaal je bij Kruidvat nu 2,50 euro per tien stuks. Dat is wel een actieprijs, aldus de zegsvrouw. Omdat dit artikel nog niet vast in het assortiment van de drogisterij zit, is nog niet bekend hoeveel de mondmaskers straks gaan kosten.

Bron: ANP / Mediawatch