OMT: medische mondkapjes moeten op meer plekken verplicht worden

10012022Mondkapje.jpg

Mensen zouden ook een medisch mondmasker moeten dragen in publieke buitenruimtes waar niet voldoende afstand kan worden gehouden, zoals bij demonstraties, tijdens sportevenementen, in drukke winkelstraten en op drukke markten. Dat adviseert het Outbreak Management Team (OMT).

Wat de experts betreft zouden medische mondmaskers ook moeten worden gedragen in alle publieke binnenruimtes, ook als men zit, ongeacht of er voldoende afstand kan worden gehouden. Daarbij noemt het OMT universiteiten en hogescholen als voorbeeld. Studenten en docenten zijn nu verplicht om een mondkapje te dragen als ze door de gangen lopen, maar mogen die momenteel afdoen als ze gaan zitten. Ook bij bedrijven zouden mensen vaker een mondmasker moeten dragen, zegt het OMT.

'Medische mondneusmasker'

Het OMT heeft het expliciet over 'medische mondneusmaskers', omdat die 'een iets betere bescherming tegen uitstoot van virusdeeltjes in de omgeving dan niet-medische maskers' bieden en de 'drager daarnaast ook meer bescherming bieden tegen het oplopen van een infectie'.

Zogeheten FFP2-maskers bieden nog betere bescherming. In Duitsland en Oostenrijk zijn ze verplicht, maar het OMT adviseert ze niet. Als mensen zo'n kapje langere tijd op hebben, kunnen ze last krijgen van 'benauwdheid, kortademigheid, vermoeidheid en hoofdpijn'. Als dat gebeurt, bestaat het risico dat mensen hun kapje sneller afdoen, aldus het OMT.

Aantal ziekenhuisopnames daalt

Het aantal ziekenhuisopnames in Nederland daalt voorlopig nog wel. In landen als België, Frankrijk, Spanje, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en de Verenigde Staten neemt de instroom in de ziekenhuizen al wel snel toe. Volgens het OMT zijn er in veel landen 'die minder maatregelen getroffen hebben' meer ziekenhuisopnames dan eerder bij de deltavariant. 'Van de omikronvariant worden minder mensen ernstig ziek, maar door de zeer grote aantallen besmettingen zet het de zorg toch onder grote druk.'

Aantal coronagevallen gestegen naar recordhoogte

Het aantal coronagevallen is de laatste week gestegen naar recordhoogte. Dat komt door de omikronvariant van het coronavirus. Om de verspreiding daarvan te beperken, waren in december allerlei beperkingen afgekondigd. Het nieuwe kabinet beslist vrijdag weer over hoe het verder moet met de coronamaatregelen. Dan hakt het ook een knoop door over het OMT-advies over de mondneusmaskers. Waarschijnlijk volgt er vrijdagavond weer een persconferentie.

Bron: ANP