Ongewenste vervolgzendingen

Je probeert eens een proefpakketje van bijvoorbeeld een afslankmiddel, en opeens zit je vast aan een abonnement. De vervolgzendingen en bijbehorende rekeningen vliegen je om de oren.

Als je niet betaalt, sturen de bedrijven doodleuk een incassobureau op je af. Veel mensen zwichten onder de druk en betalen de rekening voor een product waar ze helemaal niet om gevraagd hebben. Afgelopen jaren heeft dit soort bedrijven veel schade veroorzaakt. Is het niet tijd om hier wettelijk paal en perk aan te stellen?Erin getrapt? Lees hier wat je kunt doen.

Gratis of goedkoop een proefpakketje bestellen. Per jaar trappen duizenden mensen erin, niet wetende dat ze vervolgens vast komen te zitten aan een duur abonnement waar ze niet meer vanaf komen. Bedrijven harken op deze manier al jaren geld binnen. Geld waar ze helemaal geen recht op hebben. Veel van dit soort bedrijven zoeken continu de grenzen van de wet op. Wettelijk gezien moet bij een proefpakket duidelijk vermeld worden dat er een vervolgzending aan verbonden is, en wat de kosten daarvan zijn.

Nooit iets besteld

De laatste tijd worden consumenten steeds vaker benaderd via de telefoon door deze schimmige bedrijven. Om ervan af te zijn gaan mensen akkoord met een proefpakket omdat er wordt gezegd dat ze er vanaf kunnen nadat ze extra informatie per mail hebben ontvangen. Meestal komt die mail nooit. Ook zijn er mensen die klagen dat ze een proefpakket krijgen, terwijl ze überhaupt nooit iets besteld hebben. Toch wordt er geld bij deze mensen van de rekening afgeschreven.

De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar de omvang van de schade over de afgelopen twee jaar. Dit hebben zij gedaan aan de hand van de 7000 gedupeerden die zich bij hen hebben gemeld. Deze mensen zijn voor in totaal een dikke miljoen euro het schip in gegaan. Volgens de Consumentenbond is dit nog maar het topje van de ijsberg, omdat er veel meer gedupeerden zijn dan de mensen die zich beklaagd hebben.

Gewoon: niet betalen

De Consumentenbond heeft een duidelijke boodschap voor de mensen die te maken hebben met deze vorm van oplichting, namelijk: niet betalen. De bedrijven hebben vaak geen poot om op te staan, de rechtszaken waarmee ze dreigen komen er echt niet. 'Het is niet rechtmatig. Betaal niet en laat je niet onder druk zetten', aldus Joyce Donat van de Consumentenbond.

Mei Li Vos van de PvdA wil dat de Wet Van Dam aangepast wordt. Nu geldt alleen voor proefexemplaren van een krant dat ze niet automatisch mogen uitmonden in een abonnement. Zij wil dat dit ook gaat gelden voor proefpakketjes van het soort bedrijven als hierboven beschreven.

Forumreacties

5
  • Door Radar

Je probeert eens een proefpakketje van bijvoorbeeld een afslankmiddel, en opeens zit je vast aan een abonnement. De vervolgzendingen en bijbehorende rekeningen vliegen je om de oren. Moeten ongewenste vervolgzendingen niet eens wettelijk worden aangepakt? Lees meer: http://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/24-10-2016/ongewenste-vervolgzendingen/ Maandag 24 oktober in Radar, 20:30 uur bij de AVROTROS op NPO 1

  • Door witte angora

Ook hier moest ik op de 'quote' toets in de OP drukken om te kunnen reageren. Quote weggehaald, mensen kunnen de OP ook lezen. Inhoudelijk: ik denk dat mensen gewoon eens goed de voorwaarden moeten leren lezen. Dit soort 'handelspraktijken' zijn een goede training voor de hersens. Ooit had ik zoiets met Tono bij de hand. Proefpakketje blablabla, toen dat binnen was ben ik de voorwaarden goed gaan bestuderen, en jawel: het was een abonement op ondergoed. Dus het proefpakketje ging per kerende post terug, dat was de enige manier om te voorkomen dat er een langdurig abonnement ging lopen. Ik heb er nog steeds geen spijt van. Je kunt alles wel in een wettelijk kader willen zetten, maar dan wordt de wetgeving nog onoverzichtelijker dan het al is.

  • Door BL2

......een proefpakketje van bijvoorbeeld een afslankmiddel, en opeens zit je vast aan een abonnement.......
Een afslankmiddel zou ik nooit doen, je weet nooit wat daar in zit. Eventueel afslanken doe je op een andere manier. Een abo zou dus een drama zijn......