background branding

Onrust op Schiphol: komen er weer lange rijen?

uitsnedeschiphol.jpg

Met de meivakantie in aantocht dreigt er opnieuw chaos te ontstaan op Schiphol. De problemen bij de bagage-afhandelaars zijn nog niet opgelost en stakingen worden niet uitgesloten, meldt het Algemeen Dagblad (AD). Moet je bang zijn voor lange rijen, geannuleerde vluchten en opgehoopte koffers?

Onvrede afhandelingspersoneel

Op Schiphol ontstond in de zomer van 2022 chaos door tekorten aan beveiligers en afhandelingspersoneel. Er waren enorme wachtrijen en mensen misten hun vluchten. De luchthaven heeft de afgelopen maanden alles op alles gezet om deze problemen op te lossen. Zo zijn er ruim 850 beveiligers aangenomen om de rijen bij de veiligheidscontrole te verkorten. Ondanks dat heerst er nog steeds onvrede onder het afhandelingspersoneel en volgen mogelijk nieuwe acties. 

Schiphol verwacht geen lange rijen

Volgens Dennis Muller, woordvoerder van Schiphol, hoeven reizigers niet bang te zijn voor enorme wachtrijen zoals die in 2022. De luchthaven verwacht in de meivakantie gemiddeld 66.000 reizigers per dag. “Dat zijn cijfers die we gewend zijn van voor corona. De rijen zullen ook vergelijkbaar zijn met die periode en niet zo extreem als vorig jaar.”

Muller geeft dan ook aan dat Schiphol vol goede moed de vakantieperiode ingaat. “Wij hebben gecontroleerd hoe de zaken ervoor staan bij de luchtvaartmaatschappijen. Zij geven aan alles onder controle te hebben. Bovendien hebben we met Pasen een goede generale repetitie gehad, waardoor wij er vertrouwen in hebben dat de meivakantie goed zal verlopen.”

Hoe verkort je jouw wachttijd?

Om zo kort mogelijk in de rij te staan kun je volgens Muller zelf ook een aantal dingen doen. “Kijk bijvoorbeeld op de website van de luchtvaartmaatschappij hoe laat de incheckbalie opengaat. Zo voorkom je dat je voor een dichte balie staat te wachten.” 

Ook voor de beveiligingscontrole kun je je voorbereiden. “Trek bijvoorbeeld geen hoge schoenen aan en doe geen riem om. Dit scheelt weer een paar minuten als je eenmaal aan de beurt bent.” 

Update

Eerste dag van de meivakantie verloopt soepel

De eerste dag van de meivakantie is vaak de drukste dag van het jaar op Schiphol en daarmee een goede test of de luchthaven de vakantiedrukte aankan. NU.nl meldt dat alles soepel verloopt. Er staan geen lange rijen voor de incheckbalies en ook bij de beveiligingscontrole hoeven reizigers maar een paar minuten te wachten. Schiphol lijkt het aantal reizigers inderdaad beter aan te kunnen dan in 2022.