Onterecht te veel betaald voor huurhuis? Dit kun je doen

Huurhuis Kosten

Huurhuis gevonden? Dan kan het voorkomen dat je wordt geconfronteerd met hoge, onterechte kosten. Denk bijvoorbeeld aan sleutelgeld. Dit geld kun je terugvragen. Hoe je dat doet? Wij leggen het je uit.

Welke onterechte kosten zijn er?

De woningmarkt is al jaren oververhit en het vinden van een huis lijkt alleen maar moeilijker te worden. Sommige verhuurders willen hier een slaatje uit slaan en verhalen allerlei bijzondere (en vooral wettelijk niet toegestane) kosten op hun al dan niet nieuwe huurders. We noemden al het fenomeen sleutelgeld. Dat is geld dat een verhuurder soms vraagt om de woning die jij gehuurd 'gebruiksklaar' te maken. 

Andere voorbeelden van dit soort kosten zijn contractkosten (voor het opmaken van het contract), onverklaarbare hoge administratie- of verhuurkosten. Doorberekenen van extra kosten mag alleen als jij er al huurder direct profijt van hebt. Zo mag een huurder wel geld 

Terugvorderen van dit soort kosten

Ondanks dat deze kosten helemaal niet in rekening gebracht mogen worden, voelen huurders zich toch vaak genoodzaakt te betalen. Je wilt dat huis immers niet aan de neus voorbij laten gaan. Heb jij weleens extra betaald voor het huren van een huis? Weet dan dat je de kosten binnen vijf jaar kunt terugvorderen. Hoe dat werkt? Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van de voorbeeldbrief die de Woonbond heeft opgesteld. De Woonbond is de belangenorganisatie voor huurders in Nederland.

Geen gehoor? Dit kun je doen

Vul de brief in en stuur deze naar de betreffende verhuurder. Krijg je geen antwoord? Of een afwijzing? Dan kun je proberen om het via de Geschillencommissie te spelen. Weet wel dat dit alleen kan als de verhuurder hierbij is aangesloten. Als dit niet het geval is, kun je naar de rechter stappen. Ook kun je contact opnemen met de gemeente waar je woont. 

Op 1 juli 2023 is de nieuwe wet goed verhuurderschap van kracht geworden. Daarin staat onder andere dat gemeenten verplicht zijn om een meldpunt in te stellen waar men terecht kan met klachten over de eigen verhuurder. Per 1 januari 2024 zou elke gemeente zo'n meldpunt moeten hebben. Als er veel klachten over een verhuurder binnenkomen, kan deze op een zwarte lijst belanden of een boete krijgen.

Huur je al? Wees ook dan alert

Het is overigens niet zo dat alleen nieuwe huurders te maken krijgen met bijzondere extra kosten. Ook mensen die al huren krijgen ze soms voor hun voeten geworpen. In 2023 besteden wij bijvoorbeeld al aandacht aan de kosten die je moet betalen als je de namen op je huurcontract wil aanpassen. Sommige verhuurders laten je betalen voor deze naamswijzigingen, terwijl dat helemaal niet mag. Wij belden hier destijds over met de Woonbond.