Ontwikkelingen woekerpolisaffaire in Radar: hoe zat het ook alweer?

woekerpolisaffaire  .jpg

Op 4 december 2023 besteedt Radar aandacht aan een recente ontwikkeling in de woekerpolisaffaire, die al sinds 2006 speelt. Vijf claimorganisaties zien af van verdere juridische stappen tegen ASR/Aegon in ruil voor extra compensatie van 300 miljoen euro. Radar volgt de woekerpolisaffaire al sinds het begin op de voet. Hoe zit het ook alweer precies? En wat heeft Radar er in de loop van tijd over bericht?

ASR/Aegon compenseert extra

Na een jarenlange juridische strijd heeft verzekeraar ASR aangekondigd 300 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de compensatie van klanten met een woekerpolis. Dit geldt zowel voor klanten van ASR als voor die van Aegon, dat eerder in 2023 door ASR is overgenomen. Hiermee komt een einde aan alle lopende procedures.

Woekerpolisaffaire: hoe zit het ook alweer?

De extra compensatie is een nieuw hoofdstuk van deze affaire. Wat een woekerpolis precies is? Het ging hier om een type beleggingspolis die tussen 1989 en 2008 kon worden afgesloten. Het idee van zo'n verzekering was om de inleg te beleggen voor een bepaalde periode.

De opbrengst aan het einde van de rit was afhankelijk van het beleggingsresultaat. 
Uiteindelijk bleek dat een deel van de inleg helemaal niet werd belegd, maar bedoeld was voor het dekken van bepaalde kosten waar klanten geen weet van hadden. Denk bijvoorbeeld aan administratiekosten.

Er zijn in de genoemde periode zo’n zeven miljoen woekerpolissen verkocht aan zo’n 2,5 miljoen consumenten. ASR/Aegon was na het samengaan met 2,4 miljoen van dit soort polissen de grootste woekerpolishouder van Nederland, maar lang niet de enige. Ook andere verzekeraars verkochtten dit soort polissen, waaronder Nationale Nederlanden en Achmea. Wat de ontwikkelingen rondom ASR/Aegon voor deze partijen betekent, wordt op 4 december besproken in Radar. De Consumentenbond reageert in de studio. 

Woekerpolisaffaire in Radar

Radar brengt in 2006 de zaak rondom de woekerpolissen aan het licht en komt ook op de proppen met de naam. Op 6 november 2006 volgt de eerste uitzending, waarna toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) in datzelfde jaar nog een onderzoek start naar dit soort verzekeringen.

In 2007 volgen de eerste claims aan het adres van de verzekeraars. In de jaren die volgen, gaat het in Radar nog geregeld over de woekerpolissen. Bijvoorbeeld in oktober 2023, toen bekend werd dat Nationale Nederlanden een belangrijke woekerpoliszaak had verloren.