Onveilige wettelijke normen voor groente en fruit

Twee ons groente en twee stuks fruit. De overheid stimuleert ons al jaren, via allerlei campagnes om veel groente en fruit te eten. Toch is het wel belangrijk dat je let op wat je koopt, want niet alles is zo gezond als het lijkt.

Uit een analyse van de milieuorganisatie Milieudefensie en voedselwaakhond Foodwatch blijkt namelijk dat er te veel landbouwgif op groente en fruit zit en je kan hier wel degelijk ziek van worden.

Bij de productie van groente en fruit worden bestrijdingsmiddelen gebruikt. Deze middelen zijn niet goed voor je gezondheid. Ze kunnen huidirritaties geven, kunnen zorgen voor hormonale verstoringen en zijn mogelijk kankerverwekkend, aldus Hans Berkhuizen, directeur Milieudefensie. Emeritus hoogleraar kindergeneeskunde Pieter Sauer betoogt dat het al jaren duidelijk is dat roken slecht is tijdens de zwangerschap en dat hetzelfde zou kunnen gelden voor een aantal landbouwgiffen.Wettelijke norm nauwelijks aangepast

Landbouwgif deed na de Tweede Wereldoorlog massaal zijn intrede in Nederland. De landbouw wordt in die tijd steeds grootschaliger. Door deze grootschaligheid - veel dezelfde planten, dicht op elkaar - worden groente en fruit steeds kwetsbaarder voor schimmels en ziektes. Bestrijdingsmiddelen gaan dit tegen, maar met het gebruik van landbouwgif groeit ook het besef dat de middelen ook negatieve kanten hebben.

 

Hoeveel resten bestrijdingsmiddelen erop groente en fruit mogen zitten, wordt wettelijk vastgesteld. De zogenaamde Maximale Residu Limiet (MRL). Juist daar gaat het mis. Deze wettelijke normen zijn nauwelijks aangepast, terwijl ons voedingspatroon wel verandert. Zo zijn we bijvoorbeeld veel meer mango’s gaan eten en krijgen we nu veel meer bestrijdingsmiddelen binnen die op mango zitten, dan in de norm wordt verondersteld.Normen geanalyseerd

Milieudefensie en Foodwatch analyseerden 957 wettelijke normen (MRL’s). Ze hielden hier rekening met de Warenwet en de EU-verordening die bepalen dat elk gezondheidsrisico uitgesloten dient te worden. Hiervoor is een gezondheidsnorm ontwikkeld. Dit in acht genomen, komen de organisaties tot de conclusie dat 89 wettelijke normen niet voldoen.

In enkele gevallen wordt de gezondheidsnorm zelfs meerdere malen overschreden. Zo werd er op een partij sinaasappels een hoeveelheid gif gevonden die de gezondheidsnorm voor baby’s met bijna 1000% overschrijdt. Toch valt dit wel binnen de wettelijke norm. Er werd ook een lading perziken aangetroffen met een dergelijke grote gezondheidsoverschrijding. Er bestaan onveilige, maar wettelijke normen voor bestrijdingsmiddelen op groente en fruit.Waar gaat het mis?

Als een nieuw landbouwgif op de markt komt, is de fabrikant zelf verantwoordelijk voor het onderzoek naar de schadelijkheid. Aan de hand van de gegevens die de fabrikant zelf aanleveren, wordt bepaald of een middel toegelaten wordt op de markt. Directeur Hans Berkhuizen van Milieudefensie pleit dan ook voor onafhankelijk onderzoek

Een ander groot nadeel van de huidige methode is dat er na de schadelijkheid van één bestrijdingsmiddel wordt gekeken, terwijl we in praktijk heel veel verschillende gifstoffen binnenkrijgen. We eten per dag bijvoorbeeld 1 appel, 1 sinaasappel en een portie andijvie. Allemaal met hun eigen bestrijdingsmiddelen. Het effect van deze middelen op elkaar is onduidelijk.

Hoogleraar Sauer doet al jaren onderzoek naar ongeboren en jonge kinderen en juist deze groep loopt risico als ze teveel landbouwgif binnenkrijgt. Zij zijn extra gevoelig voor toxicologische stoffen. Professor Sauer zou daarom graag zien dat er meer onderzoek gedaan wordt naar de lange termijn effecten van landbouwgif, want ook daarover is weinig bekend.

Dat dit soort onderzoeken moeizaam lopen, is wel duidelijk. Radar besteedde onder andere in 2010 al aandacht aan gifresten op groente en fruit.

Er lijkt sindsdien weinig veranderd. In de studio zitten Hans Berkhuizen, directeur Milieudefensie en Europarlementariër Kartika Liotard, om te melden wat ze gaan doen om dit probleem op de politieke agenda te krijgen. Ook hebben we een aantal tips wat je zelf kunt doen om de bestrijdingsmiddelen zoveel mogelijk te vermijden.Wil je meer informatie over dit onderwerp?

Lees het hele rapport van Milieudefensie en foodwatch.

Lees meer informatie over bestrijdingsmiddelen op groente en fruit.

Forumreacties

8
  • Door Radar

Twee ons groente en twee stuks fruit: dit wordt al jaren gezien als de gezonde porties voor elke dag. Maar hoe gezond zijn groente en fruit eigenlijk als er teveel resten bestrijdingsmiddelen op gevonden worden? Deze hoeveelheden landbouwgif zijn niet goed voor volwassenen en al helemaal niet voor kinderen en baby’s. Maar dit groente en fruit wordt dagelijks in Nederland verkocht op markten en in winkels. Hoe moeten we dit voorkomen? Maandag 9 september in Radar, om 20:30 bij de TROS op Nederland 1

  • Door Josephien12

Gezondheid, kom er maar in. Maar helemaal eens met dit onderwerp. We moeten gewoon af van al die troep in ons eten. En dat het dan duurder wordt is niet erg, sparen we uit aan doktersrekeningen. Waar we echt helemaal van af zouden moeten is het gebruik van al die middelen in de veeindustrie en met name de enorme overdaad aan preventieve antibiotica. Dat spul zou alleen gebruikt moeten worden waar het voor ontwikkeld is namelijk het behandelen van ziektes.

  • Door prisma64

Waar we echt helemaal van af zouden moeten is het gebruik van al die middelen in de veeindustrie en met name de enorme overdaad aan preventieve antibiotica. Dat spul zou alleen gebruikt moeten worden waar het voor ontwikkeld is namelijk het behandelen van ziektes. hoezo te veel antibiotica, weet u wel waar u het over heeft volgens mij denkt gewoon elke nederlander dat deze dieren maar volgepropt worden met medicijnen 😐 nou dit is dus echt niet zo, ieder boer of wat dan ook moet elk medicijn verantwoorden en is er teveel gebruikt dan staat er een ongeloofelijke boete hier tegenover , kortom ze gebruiken niet te veel ze gebruiken wat nodig is