Ook compensatie voor reizigers die na 12 augustus vlucht misten vanaf Schiphol

Schiphol-mensen-rijen115573860_s.jpg

Reizigers die na 12 augustus hun vlucht hebben gemist als gevolg van de drukte op Schiphol kunnen nu ook compensatie krijgen. Schiphol heeft de regeling die daarvoor eerder was opgetuigd verlengd tot en met eind oktober na gesprekken met de Consumentenbond en de Ombudsman van omroep MAX. 

Ook na de einddatum van de eerdere regeling was soms sprake van hele lange wachttijden, als gevolg van een tekort aan beveiligers. Daardoor waren er nog steeds mensen die hun vlucht niet haalden doordat ze lang in de rij moesten staan. Via deze regeling kan je dan bijvoorbeeld de kosten voor het omboeken van een vlucht of voor alternatief vervoer terugvragen.

Pech voor reizigers na 12 augustus

‘Wij kregen in september weer signalen dat reizigers hun vlucht misten en trokken direct aan de bel bij Schiphol’, zegt Consumentenbond-directeur Sandra Molenaar in een toelichting. ‘Het kan natuurlijk niet zo zijn dat reizigers die voor 12 augustus hun vlucht misten, wel recht hebben op compensatie, maar dat de mensen na die datum gewoon pech hebben.’

8000 claims bij eerdere compensatie

Bij de eerdere regeling zijn zo'n 8000 claims ingediend. Daarvan is tot nu toe ruwweg de helft afgehandeld. Schiphol durft niet te zeggen hoeveel mensen er sindsdien hun vlucht hebben gemist door de problemen. Bij het meldpunt van de Consumentenbond kwamen in september en oktober 560 meldingen binnen.

Vorige regeling relatief succesvol

Ombudsman Jeanine Janssen van omroep MAX, die zich eveneens inzette voor de kwestie, geeft aan dat de afhandeling van de eerdere regeling grotendeels naar tevredenheid gaat. Maar er zijn volgens haar wel mensen die aangegeven hebben dat ze onterecht zijn afgewezen. ‘We leggen die zaken terug bij Schiphol en meestal volgt dan alsnog een toekenning. Het advies voor mensen is: eerst wachten op een definitieve afwijzing, dan nog een keer de klacht voorleggen bij Schiphol en daarna pas naar ons komen’, aldus Janssen.

Bron: ANP