Op vakantie met een visum: zelf regelen of laten doen?

Visum Klein

Het Nederlandse paspoort is een van de sterkste ter wereld. Toch zijn er landen waar je enkel op vakantie mag met een visum. Je kunt ervoor kiezen om dit door een gespecialiseerd bedrijf te laten regelen, maar dan betaal je meer. Radar zocht uit waar deze extra kosten uit bestaan.

Hoge prijzen

Hoeveel je betaalt hangt niet alleen af van het land en de lengte van je reis, maar ook van het soort visum. Naast de fysieke variant bieden steeds meer landen een elektronische optie aan. Sommige landen hebben zelfs de mogelijkheid om een visum bij aankomst te regelen. 

Radar ontving de vraag waarom het zoveel duurder is om je visum vooraf door een bedrijf te laten regelen, dan wanneer je deze bij aankomst op de bestemming zelf haalt. Een visum voor dertig dagen Indonesië kost op de luchthaven bijvoorbeeld zo’n 30 euro. Wanneer je datzelfde visum vooraf door een bedrijf laat regelen, ben je al snel 100 euro kwijt. 

Radar deed navraag bij een aantal visumbedrijven. Willem Vogels van Visumdienst legt uit dat zij onder andere alle documenten controleren en naar de ambassade gaan wanneer nodig, ook als deze in Brussel zit. “Die dienstverlening is niet kosteloos."

Soms lijken eisen ook duidelijk aangegeven op de website van de ambassade, maar blijkt het in de praktijk toch net anders te werken
Martijn Machielsen, YourVisa

Betalen voor zekerheid

Een (e-)visum vooraf kun je ook zelf regelen, dan ben je goedkoper uit. Een bedrijf inschakelen is duurder, maar hier krijg je voordelen voor terug zoals meer zekerheid.

“Een enkele typefout of een verkeerd geüpload document kan al voor een afwijzing zorgen”, vertelt Martijn Machielsen van YourVisa. “Dat is bijvoorbeeld vaak het geval bij visumaanvragen voor Vietnam of de Verenigde Staten. Wij bieden de garantie dat een aanvraag altijd foutloos ingediend wordt.” 

Visum ter plekke regelen kent nadelen

Vogels vertelt dat een visum bij aankomst het goedkoopst is, maar niet altijd zonder nadelen. Zo kun je zeker in de zomervakantie rekenen op lange rijen bij het aanvraagloket. “Sommige luchtvaartmaatschappijen nemen mensen zonder visum ook niet mee. Lufthansa kan bijvoorbeeld heel moeilijk doen.” 

Zelfs wanneer je wel zonder visum mee mag op een vlucht, kan het misgaan. Vogels geeft een voorbeeld: “Wij werden gebeld door iemand met een Nederlandse verblijfsvergunning, maar met een Marokkaans paspoort. Hij was geweigerd op de vlucht naar Egypte, terwijl hij volgens de officiële regels gewoon een visum bij aankomst zou kunnen krijgen. Zijn hele vakantie ging niet door.”

Betalen voor expertise

Naast zekerheid, betaal je ook voor expertise. In sommige landen kan de aanvraagprocedure namelijk vrij ingewikkeld zijn. Machielsen: “Algerije en China kunnen erg lastig zijn door hoge eisen en het feit dat je daarvoor meerdere malen naar de ambassade moet. Soms lijken eisen ook duidelijk aangegeven op de website van de ambassade, maar blijkt het in de praktijk toch net anders te werken.”

Verder betaal je voor de connecties die de bedrijven hebben waardoor sommige aanvragen die voor jou niet mogelijk zijn, door hen wel gedaan kunnen worden. Zo vertelt Vogels dat de immigratiedienst van Indonesië op hun website een e-visum voor zestig dagen aanbiedt, maar dat je die in de praktijk niet krijgt. Door hun contacten in Indonesië kunnen zij hem wel regelen. 

Betalen voor veiligheid

Vogels legt uit dat een visumbedrijf veel persoonsgegevens verwerkt wanneer zij een aanvraag voor iemand doen. “Dat vraagt om een goed beveiligde website en deskundige medewerkers. Persoonlijke gegevens mogen niet op straat belanden door bijvoorbeeld een datalek. De investeringen die wij hiervoor doen zijn niet zichtbaar, maar wel erg belangrijk en kostbaar.” 

Betalen voor service

Tot slot bestaat een deel van de kosten van visumbedrijven ook uit de door hen geleverde service. Zij nemen jou het werk voor je aanvraag uit handen. Zo bereiden ze alle benodigde documenten voor, controleren ze je gegevens en gaan ze voor jou naar de ambassade wanneer je een fysiek visum nodig hebt. 

Machielsen vertelt dat het soms ook om simpele voordelen gaat zoals de mogelijkheid om met iDeal te betalen. “Wanneer je de aanvraag zelf doet, heb je vaak een creditcard nodig. Niet iedereen heeft die.” 

Ook zorgen de connecties en ervaring van een bedrijf er soms voor dat zij een visum sneller kunnen regelen. Machielsen: “Het komt regelmatig voor dat mensen erachter komen dat ze een visum voor Vietnam nodig hebben terwijl ze een dag later vertrekken. Een reguliere aanvraag via de immigratiedienst duurt drie tot vier werkdagen. Wij kunnen dit vaak binnen één dag regelen, ook in het weekend.” 

Info

Wanneer heb je een visum nodig?

Of je een visum nodig hebt, hangt allereerst af van waar je heen gaat en voor hoe lang. Check daarom ruim voor vertrek de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Voor meer informatie kun je vaak terecht op de website van de ambassade van jouw vakantieland. 

Let wel goed op dat je niet op een nepwebsite belandt. Sommige websites doen zich voor als de overheid of een ambassade terwijl ze dat niet zijn. Het is sowieso verstandig om de informatie die je vindt bij meerdere bronnen te controleren. Landen passen regelmatig hun visumregels aan waardoor informatie soms verouderd kan zijn.

Reis je voor een andere reden dan toerisme, of heb je geen Nederlands paspoort, dan gelden er ook vaak andere regels.

Meer over