Op vakantie met je huisdier: hier moet je tijdens het reizen op letten

Hond Reizen

Je huisdier meenemen op vakantie kan ontzettend leuk zijn. Maar wist je dat je hond niet in elk land los in de auto mag zitten? En welke regels zijn er in de trein of in het vliegtuig? Radar zet ze op een rij. 

Huisdier in de auto

In Nederland mag je huisdier los in de auto zitten, zolang dit niet voor verkeersonveilige situaties zorgt. In het buitenland zijn daar soms wel regels voor. 

In Duitsland en het Verenigd Koninkrijk kun je namelijk een boete krijgen als jouw huisdier los in de auto zit. Je hebt dan een speciale autobench of hondengordel nodig. Volgens de ANWB gelden in  Frankrijk deze regels niet. Daarom adviseert de ANWB om in Frankrijk de Nederlandse wetgeving aan te houden. 

Andere Europese landen hebben, net zoals Nederland, geen duidelijke regels wat betreft een dier in de auto. Maar voor de verkeersveiligheid is het ook hier verstandig om jouw huisdier veilig te houden in een speciale bench of hondengordel. 

In de trein met je huisdier 

Ook als je met de trein naar het buitenland gaat, kun je vaak je huisdier meenemen. Welke regels hiervoor gelden en of je hiervoor moet betalen, verschilt per maatschappij: 

  • Thalys : Huisdieren onder de 6 kilo  (kleine honden, katten, etc.) mogen gratis meereizen. Wel moeten ze in een mand of kooi van maximaal 55 x 30 x 30 centimeter blijven tijdens de reis. Huisdieren boven de 6 kilo (grote honden) kosten 30 euro en moeten een muilkorf om. 
  • Intercity Brussel : Kleine huisdieren (onder de 6 kilo) zijn gratis en blijven tijdens de reis in een mand of kooi van maximaal 55 x 30 x 30 centimeter. Grote huisdieren van boven de 6 kilo hebben een vervoerbewijs nodig en moeten aangelijnd zijn en een muilkorf dragen. 
  • TGV :Kleine honden (onder de 6 kilo) betalen 6,90 euro en moeten in een mand of kooi ( 55 x 30 x 30 centimeter) vervoerd worden. Grote honden (boven de 6 kilo) hebben een geldig vervoerbewijs en een muilkorf en riem nodig. 
  • EUROSTAR London: De EUROSTAR naar Londen reist buiten de EU, waardoor huisdieren niet toegestaan zijn. Geleidehonden zijn hierbij uitgezonderd.
  • EUROSTAR België en Frankrijk: kleine huisdieren onder de 6 kilo reizen gratis in een mand van maximaal 45 x 30 x 25 centimeter. Grote honden die niet in een mand of kooi zitten hebben een vervoersbewijs tegen "hondentarief" nodig. Verder moeten de honden op schoot worden gehouden of mogen ze op de vloer als ze zijn aangelijnd en gemuilkorfd. 
  • EUROSTAR Snow en Sun: Op geleidehonden na zijn dieren niet toegestaan in deze treinen. 

Vliegen met een huisdier

Ook als je door de lucht reist kan je huisdier bijna altijd mee in het vliegtuig. Hoewel de meeste luchtvaartmaatschappijen huisdieren wel meenemen, zijn ze hier niet toe verplicht. Zo kiest RyanAir ervoor om alleen geleidehonden toe te laten. Sommige luchtvaartmaatschappijen laten kleine huisdieren in de cabine meereizen. 

Aan welke eisen jouw huisdier moet voldoen en hoeveel je hiervoor bij betaalt, is afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij, de luchthaven en de bestemming. Zo mag bij KLM je hond of kat mee in de cabine in een reistas of kennel van maximaal 46 x 28 x 24 centimeter, zodat het huisdier onder de stoel past.  

Ook kan jouw huisdier meereizen in het bagageruim. Hiervoor heb je een kooi of bench nodig die aan de eisen van de maatschappij voldoet. Ook deze eisen zijn per maatschappij te vinden. Als jouw kooi of bench niet aan de juiste voorwaarden voldoet, kan de luchtvaartmaatschappij je huisdier weigeren. 

Verder kan je huisdier ook vervoerd worden als vrachtvervoer. Omdat niet alle passagiersvluchten vracht meenemen, kan het zijn dat je huisdier met een ander vliegtuig vervoerd wordt. Wel is deze optie vaak een stuk goedkoper.

Bron: ANWB, NS international, KLM, RyanAir