Openbare toiletten vaker vies dan schoon
De kans dat je op een schoon toilet in het openbaar gaat zitten is minder dan de helft. Dat komt uit het Nationale Toiletonderzoek 2022 van vakblad Service Management en facilitaire groothandel Facility Trade Group.
Bij de dames was het toilet 41 procent van de tijd schoon, bij de heren iets minder met 40 procent. Uiteindelijk kwam het neer op een gemiddelde van 40,4 procent. Dit lijkt weinig, maar het aantal schone toiletten is al aanzienlijk gestegen ten opzichte van een aantal jaren geleden. Het laagste aantal schone toiletten was in 2006, niet meer dan 12 procent. Vanaf 2015 is het de goede kant op gegaan. Sinds dat jaar is het aantal zo rond de 40 procent.
Zorg scoort het laagst
De metingen werden in 4 sectoren gedaan: zorg, horeca, openbare gebouwen en warenhuizen. De horeca kwam het best uit de test met 45 procent, de warenhuizen op plek 2 met 40 procent en openbare gebouwen op 3 met 38. Opvallend is dat de zorg het laagst scoort, met 29 procent. De metingen werden gedaan met dipslides; en methode waarbij bacteriën, schimmels en gisten kunnen worden aangetoond.
Voornamelijk vieze toiletbril
De plekken op de toiletten die getest werden, waren onder ander de toiletbril. Deze bleek het meest vervuild met viezigheid tijdens 29 procent van de metingen. De kraan, de spoelknop en het handvat aan de binnenkant van de deur waren de andere plekken die gemeten werden. De kraan was 21 procent van de toiletten vervuild, de spoelknop 17 procent. Het handvat van de deur was vaak het schoonst. Tijdens ‘slechts’ 9 procent van de metingen was deze vies.
Bron: APS