background branding

Opnieuw honderden geldautomaten gesloten, ook krappere openingstijden

28022021 pinnen.jpg

Wie geld wil pinnen, kan daarvoor bij minder geldautomaten terecht en moet rekening houden met krappere openingstijden. De banken hebben afgelopen jaar opnieuw honderden automaten gesloten. Ten opzichte van 2,5 jaar geleden is het aantal geldautomaten met een derde afgenomen, meldt de NOS.

Uit cijfers van De Nederlandsche Bank blijkt dat er nog 4916 geldautomaten in Nederland zijn. Dat zijn er 879 minder dan een jaar eerder. Veel bankfilialen sluiten en de overgebleven filialen doen hun geldautomaten weg.

Openingstijden

Daarnaast zijn de openingstijden van de geldautomaten verkleind. Tussen 23.00 uur en 06.00 uur zijn de meeste automaten uitgeschakeld. Die sluitingstijd werd eind 2020 ingevoerd als tijdelijke maatregel tegen plofkraken, maar die is nu omgezet in een definitieve maatregel. Alleen automaten in uitgaansgebieden blijven open tot 02.00 uur.

FNV roept banken op geldautomaten te behouden

Het verdwijnen van de geldautomaten gaat ten koste van de leefbaarheid, stelt FNV. Senioren, maar ook mensen met een handicap of digibeten, gebruiken vaak nog contant geld. Nu er steeds minder bankfilialen zijn, zijn zij aangewezen op geldautomaten. Afgelopen jaar verdwenen er 879 waardoor er nu nog 4916 over zijn. De banken zouden, met name in dorpen, moeten zorgen dat geldautomaten niet verdwijnen.

'De kloof tussen mensen die digitaal wel vaardig zijn en zij die daar meer moeite mee hebben, wordt alsmaar groter. Deze tweedeling is onwenselijk', vindt Hetty Kijzers van FNV Senioren. 'We zien dat banken onder meer met computercursussen of servicepunten wel hun best doen, maar voor heel veel mensen blijft dat onvoldoende. Laten we daarom de pinautomaat in het straatbeeld houden.'

Bron: ANP / MediaWatch