Opsteker voor Conservatrix-gedupeerden: overname van failliete verzekeraar op komst

6aprilconservatrix.jpg

Curatoren hebben goed nieuws voor de tienduizenden polishouders van de failliete levensverzekeraar Conservatrix. Gesprekken met een partij die de portefeuille wil overnemen zijn ver gevorderd. De geïnteresseerde koper heeft boekenonderzoek gedaan bij de omgevallen verzekeraar en de uitkomst daarvan is positief, schrijven de curatoren in een nieuw faillissementsverslag.

Conservatrix werd in december 2020 op verzoek van De Nederlandsche Bank failliet verklaard. De verzekeraar, goed voor ongeveer 45.000 polishouders met zo'n 70.000 verzekeringen, voldeed al lange tijd niet meer aan wettelijke vereiste buffers die laten zien dat alle beloofde bedragen uit te kunnen keren. Een ultieme reddingspoging mislukte.

Goede hoop

De curatoren hadden na het bankroet altijd al goede hoop dat ze een koper zouden kunnen vinden voor de portefeuille van levensverzekeringen. Ze waarschuwen tegelijkertijd dat er nog geen definitieve overeenstemming is met een koper.

80 procent uitkering in plaats van zeventig

Er was nog een meevaller. Door goede resultaten met beleggingen kan de failliete verzekeraar een groter deel van het beloofde geld uitkeren tijdens het faillissement. Verzekerden die nog tijdens het faillissement recht hebben op een uitkering van Conservatrix krijgen nu 80 procent van het beloofde bedrag. Eerder was dat 70 procent van het verzekerde bedrag.

In het faillissementsverslag gaan de curatoren ook in op juridische procedures tegen de voormalige eigenaar van Conservatrix, Greg Lindberg. De Amerikaan werd in 2020 veroordeeld tot het betalen van een dwangsom van 150 miljoen euro aan Conservatrix, omdat hij tegen de afspraken in geen kapitaal bijstortte toen de solvabiliteit van de verzekeraar te sterk daalde. Ook in hoger beroep bleef die dwangsom staan. Of de curatoren dit geld uiteindelijk krijgen, is nog maar de vraag. Lindberg zit een jarenlange celstraf uit in de Verenigde Staten wegens omkoping van een toezichthouder. Veel andere ondernemingen van hem zitten in financiële nood.

Polishouders failliete Conservatrix voelen zich in de steek gelaten

In december 2020 ging levensverzekeraar Conservatrix failliet en liet de tienduizenden polishouders achter met grote financiele gevolgen. Radar besprak Conservatrix in een uitzending die je hier kunt terugzien. 

Bron: ANP