background branding

Ouders betalen ruim duizend euro voor mbo'er

mbogeld.jpg

Ouders hebben in 2015 gemiddeld 1034 euro uitgeven voor kinderen in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Dit is meer dan ouders betaalden voor leerlingen in het voortgezet onderwijs, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Die zijn gemiddeld 580 euro kwijt.

De kosten voor een mbo-leerling zijn vooral uitgaven aan boeken, schoolbenodigdheden, materialen en gereedschappen. In 2015 gaven ouders van een mbo'er hieraan gemiddeld 711 euro uit. Daarnaast betaalden zij 532 euro aan lesgeld. Een deel van het lesgeld en de kosten voor boeken worden vergoed door de overheid: in 2015 was de vergoeding gemiddeld 511 euro.

Voortgezet onderwijs

Ouders met kinderen in het voortgezet onderwijs hebben veel minder kosten voor schoolboeken en lesmaterialen. Het meeste lesmateriaal wordt gratis beschikbaar gesteld vanwege de Wet Gratis Schoolboeken. Ouders betalen voor huiswerkbegeleiding, schoolbenodigdheden en openbaar vervoer. In 2015 gaven ze hier gemiddeld 349 euro aan uit, naast 300 euro voor excursies en de ouderbijdrage.

Bron: ANP