Radar Extra neemt beroepsonderwijs onder de loep

radarextra_beroepsonderwijs.jpg

Antoinette Hertsenberg staat vanaf 19 december stil in Radar Extra bij het beroepsonderwijs. Ze spreekt met bestuurders, docenten en leerlingen: hoe kijken zij aan tegen het slechte imago van het vmbo? En kun je als leerling wel doorgroeien in het beroepsonderwijs?

Leerlingen zijn gemiddeld twaalf jaar oud als ze naar de middelbare school gaan en ingedeeld worden bij een opleidingsniveau. De ene helft gaat naar het vmbo, de andere helft naar havo/vwo. Nederland is met dit vroege keuzemoment vrij uniek. In andere landen blijven leerlingen van verschillende onderwijsniveaus langer bij elkaar.

De vroege selectie pakt extra nadelig uit voor jongeren die op een te laag niveau zijn ingeschaald, want tussentijds wisselen van niveau is op veel scholen praktisch onmogelijk. Antoinette Hertsenberg gaat langs bij Open Schoolgemeenschap Bijlmer, waar ze het selectiemoment uitstellen tot het derde leerjaar. Welke voordelen zien de docenten en leerlingen van deze school?

Doorstromen naar het mbo

Na het behalen van een vmbo-diploma stromen de meeste leerlingen door naar het mbo, het middelbaar beroepsonderwijs. Zij hebben hier meestal de mogelijkheid om door te groeien, van mbo 2, naar mbo 3 en vervolgens naar mbo 4. Door sterke financiële prikkels in het systeem is het voor scholen echter niet aantrekkelijk leerlingen langer dan vier jaar op school te houden. Dit terwijl de banen op de lagere niveaus steeds meer verdwijnen. Hertsenberg vraagt minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in Radar Extra naar haar beweegredenen voor dit systeem.

Antoinette Hertsenberg bezoekt voor Radar Extra het Nuborgh College Oostenlicht in Elburg, de Open Schoolgemeenschap Bijlmer en het Iedersland College in Amsterdam. Hier spreekt ze met leerlingen en docenten, waaronder columnist Meester Bart. Daarnaast gaat ze in gesprek met onder anderen Ankie Verlaan (voormalig topambtenaar ministerie OCW en voormalig ROC-bestuurder), Jan van Nierop (platform VMBO), Rick de Wijk (JOB), Corine Korrel (VMBO On Stage) en Ton Heerts (MBO Raad).

Radar Extra is maandag 19 december en maandag 2 januari te zien om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1.

Eerdere Radar Extra-documentaires