background branding

Meeste ouders houden oogje op bankrekening kind

bank234.jpg

Nederlandse ouders zijn over het algemeen goed op de hoogte van de uitgaven die hun kinderen doen. Volgens onderzoek van Wijzer in geldzaken onder 1100 jongeren checkt krap acht op de tien ouders regelmatig de bankrekening van hun kind.

Jongeren in Nederland genieten over het algemeen ook veel vrijheid als het om uitgaven gaat. Driekwart van de jongeren mag zelf bepalen waar hun eigen geld aan wordt gespendeerd. Verder overleggen negen op de tien jongeren bij uitgaven van meer dan 50 euro altijd eerst met hun ouders.

Veel jongeren hebben betaalrekening

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat acht op de tien jongeren een betaalrekening hebben. Driekwart van de ondervraagden heeft een spaarrekening. Naarmate jongeren ouder worden neemt dat percentage toe. Van de kinderen van elf en twaalf jaar heeft 64 procent een betaalrekening. Bij de jongeren van vijftien en zestien jaar is dit 95 procent.

De Week van het geld

De uitkomsten van het onderzoek zijn maandag gepubliceerd op de eerste dag van de Week van het geld die van 27 tot 31 maart duurt. Doel van deze themaweek is om jongeren beter te leren omgaan met geld. Door dat op jonge leeftijd te leren zouden ze op latere leeftijd financieel beter zelfredzaam zijn.

Het onderzoek is een initiatief van Wijzer in geldzaken, onderdeel van het ministerie van Financiën.

Bron: ANP