Moeten inwonende kinderen kostgeld betalen?
Polluitslag.
'Kostgeld is nuttig én redelijk', aldus het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Maar wat vinden consumenten er zelf van om inwonende kinderen door middel van kostgeld mee te laten betalen aan huishoudelijke kosten? Het Radar Testpanel geeft antwoord.
Als het aan de ruim 1000 pollrespondenten van het Radar Testpanel ligt hangt het vragen van kostgeld af van meerdere (financiële) omstandigheden. Op de vraag 'Moeten inwonende kinderen meebetalen aan huishoudelijke kosten?' antwoordden zij:
- Ja, vanaf een bepaalde leeftijd (12%)
- Ja, vanaf een bepaald inkomen (28%)
- Ja, als ouders/verzorgers weinig bestedingsruimte hebben (8%)
46 procent vindt dat het wel of niet betalen van kostgeld afhangt van een combinatie van deze drie.
Een kleine minderheid (7%) vindt dat inwonende kinderen niet mee hoeven te betalen aan huishoudelijke kosten.
'Door kostgeld leert je kind met geld om te gaan'
Waarom zou je kostgeld vragen aan je kind? En hoe bepaal je hoeveel kostgeld je vraagt? We vroegen advies aan Gabriëlla Betonville, hoofd communicatie en woordvoerder bij het Nibud, onafhankelijk instituut onderzoek doet en voorlichting geeft over de huishoudportemonnee.Waarom zou je kostgeld vragen aan thuiswonende kinderen?
'Er zijn verschillende redenen om kostgeld te vragen aan thuiswonende kinderen. Vaak is educatie een reden: door kostgeld te vragen leer je je kind met geld om te gaan. En wanneer je weinig geld hebt, is het logischer voor mensen om hun kind om een bijdrage te vragen. Op het moment dat kinderen gaan verdienen verliezen hun ouders het recht op toeslagen en tegemoetkomingen.' Hoe bepaal je hoeveel kostgeld je vraagt?
Hoe bepaal je hoeveel kostgeld je vraagt?
'Er is geen standaard kostgeldbedrag. Als ouder moet je even goed nadenken welke kosten je wilt doorberekenen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan kosten voor huur, hypotheek, gas, water, elektriciteit, telefoon, tv, internet en boodschappen. Op onze website kun je aan de hand van een invulschema van jouw uitgaven beslissen hoeveel kostgeld je jouw thuiswonende kind laat betalen.'
Drie tips over kostgeld
Denk je zelf ook na over wel of geen kostgeld vragen? Het Nibud heeft nog een paar adviezen.
- Wanneer jouw kind thuis woont en een inkomen heeft kan het zijn dat je inkomsten verliest. Je huurtoeslag kan bijvoorbeeld lager worden. Houd hier rekening mee bij het berekenen van het kostgeld.
- Ontvang je bijstand of heb je een AOW-uitkering? Vraag dan bij de uitkeringsinstantie na wat jouw inkomsten uit kostgeld betekenen voor je uitkering.
- Wanneer je het kostgeld zelf niet nodig hebt, kun je het toch vragen van je kind en dit vervolgens op een spaarrekening zetten. Op deze manier leert jouw kind toch omgaan met geld.
Nieuwe Poll
Ben je benieuwd naar de poll die nu openstaat? Vul hem hier in. Ben je nog geen lid van het Radar Testpanel, maar wil je wel jouw mening mee laten tellen in onze onderzoeken? Meld je dan gratis aan!