background branding

VVD: 'Bijstand levert meer op dan werken'

bijstand-regeling-vvd-26-04-2017-780.jpg

'Voor mensen in een uitkeringssituatie is het van het grootste belang dat zij er financieel op vooruitgaan als zij een baan vinden', zegt VVD-raadslid Marianne Poot woensdag in De Telegraaf.

Nu is het volgens het raadslid zo dat mensen in de bijstand er financieel op achteruit gaan als zij een baan krijgen. Poot kwam tot die conclusie na een berekening van een fictieve situatie:

Alleenstaande moeder Ariane heeft twee kinderen: een zoon Emile (10) die naar de basisschool gaat en een dochter Laura (15) op de middelbare school. Ze betalen 550 euro voor een sociale huurwoning.

Amsterdamse regelingen

Volgens de VVD ontvangt het gezin 1983,79 euro per maand van de rijksoverheid, en nog eens  2640 per jaar (inclusief gemiddeld 114 euro aan bijzondere bijstand per jaar) aan Amsterdamse regelingen (kwijtschelding van gemeentelijke belastingen, kledingbonnen, een gratis ID-kaart) bij volledige uitnutting. Het minimumloon is 1551 euro.

De VVD liet zich eerder al negatief uit over de royale Amsterdamse regelingen, en pleit er nu dus voor dat 'werken moet lonen'. Poot is van plan vragen te stellen aan de verantwoordelijke wethouder Arjan Vliegenthart.

Bron: De Telegraaf