Overgebleven medicijnen? Zo kan je ze het beste weggooien

21062022-medicijnen.jpeg

Paracetamol dat over de datum is of medicijnen die we niet meer nodig hebben: we gooien dit al snel in de prullenbak of spoelen ze weg in de wc, terwijl dit niet goed is voor het milieu. Wat kun je het beste doen met overgebleven medicijnen? Radar zocht het uit.

In Nederland worden elk jaar ongeveer honderd miljoen euro aan ongebruikte medicijnen teruggebracht naar de apotheek. 

Medicijnen wegspoelen via de gootsteen of wc is erg slecht voor het milieu. Medicijnresten komen namelijk op deze manier in het rioolwater terecht, waarna het wordt gezuiverd. Dit gaat alleen erg moeilijk: chemische stoffen zoals medicijnen blijven in (sterk) verdunde vorm aanwezig in het water. Het is niet alleen duur om dit eruit te halen, maar het kost ook veel energie. Hierdoor komt het ook terecht in oppervlaktewater zoals meren en rivieren.Dit heeft ook invloed op de planten en dieren die in het water leven. Pijnstillers beschadigen bijvoorbeeld het weefsel van vissen.

Waar in te leveren?

Medicijnen dus niet in de prullenbak gooien of wegspoelen! Vooral niet als kleine kinderen in de buurt zijn. Kinderen kunnen dit namelijk verwarren met snoepjes. Overgebleven medicijnen kun je het beste bij je apotheek inleveren of naar een plek brengen voor klein chemisch afval. Denk aan het milieuplein of de milieustraat. 

Medicijnafval aanleveren?

Zo kun je bepaalde medicijnen juist inleveren, waarbij je je privacy ook nog eens beschermt:

  • Doosjes: lever alleen de strips in. Kartonnen doosjes kunnen bij het papier. Haal hierbij wel de etiketten er vanaf, het etiket bevat namelijk privacygevoelige informatie.
  • Flesjes, tubes en zalfjes: verwijder hierbij alleen het etiket vanwege je privacy
  • Gebruikte naalden: doe deze altijd in een naaldcontainer. Dit kun je vaak krijgen bij je apotheek. 
  • Plaszakken: kunnen bij het restafval zodat het niet in het riool komt.

Hoe verwerkt een apotheek oude medicijnen?

Medicijnresten die je inlevert bij de apotheek of milieustraat worden door de afvalverwerker verwerkt in speciale verbrandingsovens. Hierbij zuiveren reinigingsinstallaties de afvalgassen die daarbij vrijkomen. 

Medicijnen hergebruiken

Op dit moment is het nog niet mogelijk om medicijnen te hergebruiken. Wel is Radboudumc bezig met een onderzoek. Volgens het onderzoek kunnen overgebleven medicijnen makkelijk gegeven worden aan andere patiënten. Wel heb je te maken met strenge wet- en regelgeving. Er is een goede beoordeling nodig om de kwaliteit te garanderen. Zijn de medicijnen bijvoorbeeld niet te warm of te koud bewaard bij iemand thuis? En is de verpakking niet geopend? Het onderzoek kijkt naar een oplossing om verspilling tegen te gaan. Bij een eerste proef is al 600.000 euro aan medicijnkosten bespaard.

Bron: Apotheek.nl, Waterschap Hollandse Delta en nu.nl