Overgrote meerderheid is tegen frisdranktaks op suikervrije dranken: ‘onbegrijpelijk’

Frisdranktaks Onbegrijpelijk

Om mensen aan te sporen gezondere dranken te drinken, heeft de overheid de belasting op alcoholvrije dranken verhoogd. Sinds 1 januari betaal je hierdoor niet alleen meer voor een fles cola of een alcoholvrij biertje, ook de prijs van een pak havermelk of fles appelsap is verhoogd. Een overgrote meerderheid van de mensen vindt dit niet terecht, blijkt uit een poll van Radar

Maar eerst, wat is de frisdranktaks?

De zogenaamde verbruiksbelasting is verhoogd naar ruim 26 cent per liter en wordt geheven op alle non-alcoholische dranken, behalve water en zuivel. Dit betekent dat frisdranken, limonade, alcoholvrije biertjes, havermelk, vruchtensappen en groentesappen sinds 1 januari 2024 duurder zijn geworden. De belasting geldt ook voor suikervrije varianten, zoals cola zero. Suikerhoudende zuivel zoals chocolademelk, wordt juist niet in prijs verhoogd. 

Uit een inventarisatie van NU.nl blijkt dat supermarkten deze belasting vaak volledig doorberekenen aan de klant. Waardoor jij dus daadwerkelijk meer voor deze dranken betaalt. 

Meerderheid vindt frisdranktaks onterecht

Radar was benieuwd hoe jullie over deze belasting denken. Daarom zetten we de volgende vraag online: Vind jij het terecht dat de frisdranktaks ook geldt voor suikervrije (fris)dranken?

In totaal reageerden 6.076 mensen op deze poll. Een overgrote meerderheid van 89 procent vindt dit niet terecht. Een stuk minder deelnemers (9 procent) vindt dit wel terecht en 2 procent weet het niet. 

Stimuleert geen gezondere keuze

Deelnemers die deze extra belasting niet terecht vinden, vinden vooral dat het voorbijgaat aan het doel van de verbruiksbelasting om mensen gezondere dranken te laten drinken. “Onzin om dit duurder te maken. Hierdoor neem je de prikkel weg om van suikerrijk naar suikerarm of suikervrij over te stappen”, laat een deelnemer bijvoorbeeld weten. 

“Als het gaat om suikergebruik te verminderen, dan moet je suikervrije dranken niet duurder maken. Er moet verschil tussen zitten”, vertelt een ander. 

Frisdranktaks is betutteling

Daarnaast geven deelnemers aan dat ze de belasting betuttelend vinden.  Een deelnemer vertelt: “Wellicht goed bedoeld, maar ik denk dat het vooral weer belasting opbrengt. Ook is het betutteling van de kopers.”

“Absurd dat voor een normaal vruchtensap extra belasting geheven wordt. Dan ook maar geen druiven en ananas meer eten omdat daar naar verhouding veel suiker in zit? Deze betutteling gaat mij veel te ver”, aldus een ander. 

Uitsluiten zuivel is onbegrijpelijk

Ook geven veel mensen aan dat ze het uitsluiten van zuivel onbegrijpelijk vinden. “Er zit geen suiker in suikervrije dranken, dus geen reden tot hogere belasting. Dat zou juist wél moeten op chocolademelk. Dat zit bomvol met suiker”, aldus een deelnemer. 

“Chocomelk zit vol met suiker. Waarom is er geen prijsverhoging op chocomelk?”
- Deelnemer aan de poll

Twijfelen aan gezondheid suikervrije dranken

Deelnemers die het wel terecht vinden dat de frisdranktaks geldt op suikervrije (fris)dranken, twijfelen aan de gezondheid van deze dranken. Een deelnemer vertelt: “Ook fruitsappen bevatten heel veel suikers. In suikervrije frisdranken zitten vervangende zoetstoffen waarvan het tegenwoordig twijfelachtig is of die geen gezondheidsklachten kunnen geven.”

“Suikervervangers maken dat je nog meer zin krijgt in zoet”, vertelt een ander.