'Overheid doet nog veel te weinig tegen cybercriminaliteit'
De overheid doet nog veel te weinig aan het beschermen van Nederlandse bedrijven en particulieren tegen cybercriminelen. Daardoor vallen onnodige slachtoffers met honderdduizenden, soms miljoenen euro's schade tot gevolg. 'Het gaat vanzelf een keer goed mis.' Dat zegt een reeks cyberexperts die het AD de afgelopen maanden sprak.
Het platleggen van een ziekenhuis, de leiding nemen over de waterschappen en de sluizen van ons land of de supermarktdistributie compleet in de war gooien. Deze situaties lijken allen op scènes uit speelfilms, maar ze zouden zomaar op een dag werkelijkheid kunnen worden... In het buitenland zijn namelijk al eerder grote overheidsinstanties platgelegd, aldus de NCTV.
De aanpak van cybercriminaliteit is versnipperd over zes ministeries en nog veel meer organisaties, luidt hun klacht. Daarnaast komt veel belangrijke dreigingsinformatie die het Nationaal Cyber Security Centrum verzamelt nog steeds niet terecht bij bedrijven die gevaar lopen. Verbeteringen laten zo lang op zich wachten dat de beveiligingsbranche nu het initiatief neemt en zelf gaat zorgen voor het landelijk beter delen van informatie.
'Gijzelsoftware is een bedreiging voor de nationale veiligheid'
Het cybersecuritybeeld dat de Nationale Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) deze zomer uitbracht, hangt van de zorgwekkende termen aaneen. Gijzelsoftware, ziet de NCTV, is ‘een bedreiging voor de nationale veiligheid’. De criminelen kunnen ook een ziekenhuis, energie- of waterbedrijf te grazen nemen. In het buitenland is dat al gelukt, schrijft de NCTV.
En ook Nederland heeft zwakke plekken: 'Uit verschillende rapporten blijkt dat de weerbaarheid in vitale processen in Nederland soms tekortschiet.'
Daar komt nog bij dat bedrijven en instellingen tegenwoordig extreem afhankelijk zijn van de beveiliging bij anderen. Heb je zelf je zaakjes op orde, dan kun je nog altijd geraakt worden door een hack bij je leverancier.
Experts zien nauwelijks investeringen terug in digitale beveiliging
De afgelopen maanden luidden gezaghebbende instanties opnieuw de noodklok over de dreiging van cybercriminaliteit. Zo drong de Cyber Security Raad, een belangrijk adviesorgaan van het kabinet, aan op een investering van 833 miljoen euro om Nederland beter digitaal te beveiligen. Maar experts zien daarvan nauwelijks iets terug in de begroting.
Bron: AD / MediaWatch