background branding

Overheid mag kentekens blijven scannen, oordeelt rechter

011221 kentekens.jpg

De overheid mag voorlopig kentekens van auto’s blijven scannen om te kijken of de eigenaar boetes nog niet heeft betaald, of wordt gezocht door justitie. Belangenorganisatie Privacy First eiste in een kort geding dat de opsporingsmethode zou worden verboden, maar de rechtbank in Den Haag wees die eis af.

De rechter doet geen inhoudelijke uitspraak over Automatic Number Plate Recognition, afgekort ANPR. Er is geen “spoedeisend belang”, aldus de rechter, omdat het systeem al sinds 2019 in gebruik is. Daarom is het niet dringend nodig om op korte termijn uitspraak te doen en is de eis afgewezen.

'Opsporingsmethode totaal niet noodzakelijk'

Privacy First vindt dat ANPR de privacy van burgers schendt. De stichting noemt de opsporingsmethode 'totaal niet noodzakelijk, volstrekt disproportioneel en bovendien ineffectief.'

Privacy First is het niet eens met het besluit van de rechter en overweegt in beroep te gaan, een zogeheten spoedappel. Volgens de organisatie maakt de overheid zich schuldig aan 'een dagelijkse massale privacyschending' en is er dan 'per definitie sprake van spoedeisend belang om die schending te laten stoppen.'

Kentekens worden verwijderd tenzij de informatie langer nodig is

Het Openbaar Ministerie zegt dat gescande kentekens meteen worden verwijderd als ze niet op de zoeklijst staan, tenzij de informatie voor opsporingsonderzoek langer nodig is. Dat mag als iemand verdacht wordt van een ernstig misdrijf. Daar moet de officier van justitie dan toestemming voor geven, en het kenteken mag maximaal vier weken lang bewaard blijven.

Bron: ANP