Overlast deelscooters bron van ergernis, Tweede Kamer wil strengere regels

20221203scooters2.png

Ze worden lukraak op straat achtergelaten en leiden tot een bron van ergernis: de elektrische deelscooters. Een meerderheid in de Tweede Kamer is de overlast beu en wil strengere regels, meldt het AD.

ChristenUnie-Kamerlid Stieneke van der Graaf en haar VVD-collega Daniel Koerhuis dienden afgelopen donderdag een motie in, waarin ze de overlast van deelscooters sterk willen verminderen. Het rijk moet volgens de Kamerleden de gemeenten te hulp schieten in hun strijd om de hinder te beperken. 'Die scooters leiden tot verkeersonveiligheid, omdat ze overal worden geparkeerd, zelfs op blindegeleidestroken', zegt Van der Graaf tegen het AD.

Heb jij nog ongebruikt tegoed bij GO Sharing deelscooters?

Radar nam afgelopen week de scooters van GO Sharing onder de loep. Het bedrijf achter de bekende groene scooters was voorheen in veel steden actief, maar vertrok abrupt uit 33 van de 45 steden. Gebruikers zitten met ongebruikte tegoeden, maar het bedrijf weigert deze terug te betalen. Radar zoekt uit of dit wel door de beugel kan

Kamer pleit voor vergunningen

In circa dertig gemeenten kunnen mensen nu een deelscooter pakken, maar aanbieders zoals Felyx, Check en GoSharing hebben geen vergunning nodig voor hun diensten. De Kamer wil dat daar verandering in komt. Dan kan er namelijk ook een maximum worden gesteld aan het aantal scooters en kunnen bepaalde gebieden worden uitgesloten voor het rijden met of parkeren van deelscooters.

Korte levensduur en vervuilend

Helaas blijken de deelscooters ook niet zo duurzaam. Doordat de gebruikers niet zo netjes met de deelscooters omgaan, gaan ze gemiddeld slechts 3,7 jaar mee, meldt het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). Dat is aanzienlijk minder dan de gemiddelde leeftijd van 10 jaar voor een scooter in privébezit. Een elektrische deelscooter zou daarnaast ook net zo vervuilend zijn als een benzinescooter in privébezit. 

Bronnen: ANP, AD