Ozontherapie: wondermiddel of onzin?

Therapieozon

Het zou de heilige graal zijn: ozon therapie. Het zou helpen tegen chronische vermoeidheid, de ziekte van de Lyme, hart -en vaatziektes. Zelfs kanker, claimen sommige klinieken in Nederland. En dat zonder bijwerkingen. Artsen en scheikundigen zien dat anders en uiten hun zorgen bij Radar: “Je misleidt mensen”.

Klinieken

Radar bezocht met verborgen camera vier klinieken in Nederland die deze ozontherapie aanbieden. Daar wordt verteld dat ozon tegen werkelijk alles werkt. Chronische vermoeidheid, de ziekte van Lyme, ontstekingen, schimmels, . De lijst lijkt oneindig. 

Radar krijgt zelfs te horen dat ozontherapie helpt tegen kanker. “Het maakt tumorcellen van binnenuit kapot”, vertelt de behandelaar van BestClinics in Waalre.

Wat is ozontherapie?

Bij ozon therapie wordt er via een infuus bloed uit je lichaam gehaald. Dit wordt vervolgens vermengd met ozon en dit geheel wordt via een infuus teruggebracht in je aders. 

Moleculair bioloog en scheikundeleraar Gertien Smits legt uit: “Ozon is eigenlijk het hele agressieve zusje van zuurstof. Ozon reageert met levende cellen, het maakt die cellen stuk. En dat doet het van slechte bacteriën, goede bacteriën, menselijke cellen. Het is een heel agressief, reactief goedje.”

‘Mensen worden in de val gelokt’

Lukas Stalpers, oncoloog bij het Amsterdam UMC en bestuurslid bij de Vereniging tegen Kwakzalverij, ziet de ozon therapie met lede ogen aan. Vooral de claims over de werking bij kanker vallen bij hem verkeerd. “Er is geen wetenschappelijk bewijs dat ozontherapie helpt tegen kanker. Sterker nog, er is wel onderzoek naar gedaan en daaruit blijkt dat het niet werkt.”

Hij vervolgt: “Eigenlijk moet je handen al gaan jeuken als iemand zegt: ik heb één middel wat tegen alles werkt. Maar het meest kwalijke is dat mensen die wanhopig zijn en een behandeling willen met een onzin verhaal in de val worden gelokt.”

Ozon therapie? Onzin therapie

Ook huisarts Bernard Leenstra benadrukt dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor de werking van ozon in het menselijk lichaam. “In de basis zit er een kern van waarheid in.
Er is wetenschappelijk bewijs in de laboratoria dat ozon inderdaad bacteriën kan doden. Maar de stap van een reageerbuis naar een mens is veel groter. En die vertaalslag, de werking in de mens, daarvoor is geen wetenschappelijk bewijs.” 

“Als morgen er een gigantisch goede publicatie verschijnt over dat Ozon therapie effectief is tegen bijvoorbeeld reuma. Nou, dan geef ik dat overmorgen. Maar je kan niet de wetten van de wetenschap omzeilen voor je eigen portemonnee. Dan geef je mensen valse hoop met een onbewezen behandeling. Je misleidt mensen.”

Meldingen bij de inspectie

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd laat desgevraagd aan Radar weten sinds 2022 11 signalen en meldingen binnen te hebben gekregen van deze behandeling. “De IGJ heeft daarbij verschillende zorgaanbieders gewezen op de verantwoordelijkheden die zij hebben, met betrekking tot het aanbieden van alternatieve zorg.”

De inspectie gaat verder niet in op de aard van de signalen of meldingen. Wel zegt de inspectie dat een medische claim over het voorkomen, behandelen of genezen van een ziekte alleen gedaan mag worden als wetenschappelijk is bewezen dat een behandeling daadwerkelijk helpt. 

De volledige reactie van de inspectie is hier te lezen.

Kliniek: ‘Ik zie verbeteringen bij patiënten'

Neo-Clinics, één van de klinieken die ozon therapie aanbiedt, laat in een reactie weten grote waarde te hechten aan transparantie en correcte informatievoorziening. “Ons uitgangspunt is het leveren van optimale zorg en het verbeteren van de kwaliteit van leven van onze patiënten.” 

“Ozontherapie is een behandeling met zowel voor- als tegenstanders, zoals dat ook geldt voor veel andere medische therapieën. In de medische praktijk wordt ozontherapie zorgvuldig gedoseerd en toegediend door gekwalificeerde professionals. Via niet toepasselijke manieren of in extreem hoge concentraties kan dit toxisch of gevaarlijk zijn, maar dit geldt ook voor andere medicijnen die we in de geneeskunde toepassen.”

De volledige reacties van de klinieken die Radar heeft bezocht zijn hier te lezen.