Partijen willen uitleg over verdwijnen extra onderwijsgeld

verdwijnen-onderwijsgeld0905217.jpg

De SP wil van staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) weten of extra geld dat was bedoeld voor hogere lerarensalarissen en het verkleinen van klassen, wel goed is terechtgekomen.

Maandag verscheen een onderzoeksrapport van twee deskundigen, die daarin concluderen dat miljarden aan onderwijsgeld niet goed zijn besteed door de scholen zelf.

Geld voor juiste doel gebruiken

De PVV ziet nog eens bevestigd wat de partij steeds vreesde, en wil scholen dwingen hun geld voortaan voor het juiste doel te gebruiken. Ook de SP wil scholen niet langer de vrije hand laten in het besteden van geld voor lerarensalarissen. Dat moet het ministerie van Onderwijs maar weer gaan doen, vindt Tweede Kamerlid Peter Kwint.

Wat is er gebeurd met de 1,4 miljard euro extra?

Oud-leraar Hans Duijvestijn en leraar Frans van Haandel, verbonden aan de kritische vereniging Beter Onderwijs Nederland, onderzochten op persoonlijke titel wat er is gebeurd met de 1,4 miljard euro extra die de afgelopen jaren jaarlijks voor het voortgezet onderwijs is uitgetrokken. Ze kwamen tot de slotsom dat leraren alleen maar slechter zijn gaan verdienen, de klassen groter zijn geworden en het lerarenkorps kleiner. De miljarden waren juist bedoeld om dat te keren.

Het ministerie bestudeert de cijfers van Duijvestijn en Van Haandel.

Bron: ANP