'Parlementair onderzoek naar financiën basisonderwijs nodig'

onderzoek-basisonderwijs10052017.jpg

Er zou een parlementair onderzoek moeten komen naar de financiën van het primair onderwijs. Dan wordt duidelijk of de scholen genoeg geld krijgen en ook waaraan het wordt uitgegeven. Dat bepleit de PO-Raad bij de Tweede Kamer.

Volgens de raad, die opkomt voor schoolbesturen in het basisonderwijs, snapt vrijwel niemand meer hoe de financiële vork nu in de steel zit. Daardoor moet het onderwijs steeds opboksen tegen negatieve beeldvorming. 'Bezuinigingen, investeringen, ombuigingen en meningen buitelen over elkaar heen, stelt de raad. De sector heeft daar genoeg van en denkt dat alleen een parlementair onderzoek de discussie kan beslechten.

'Meer geld naar leerkrachten en primair onderwijs'

De PO-Raad pleitte er al vaker voor om het primaire onderwijs meer geld te geven en leerkrachten meer salaris te betalen. Scholen zouden door een te klein budget bezuinigen op ondersteunend personeel, expertise en investeringen in leermaterialen en lesmethodes.

Het primair onderwijs stevent af op een tekort van 10.000 voltijds leerkrachten in 2025, becijferde de raad.

Uitleg verdwijnen extra geld

Gisteren gaven partijen al aan uitleg te willen over het verdwijnen van 1,4 miljard euro voor het onderwijs. Dit geld was bedoeld voor hogere lerarensalarissen en kleinere klassen, maar de salarissen zijn juist slechter geworden en de klassen groter.

Bron: ANP