background branding

Pas op met winacties op Facebook

fb-winactie-opgelicht-780.jpg

Een smartphone, vakantiereisje of een nieuwe auto in ruil voor een like op Facebook: zulke winacties zijn heel verleidelijk, maar zijn ze wel veilig?

Het AVROTROS-programma Opgelicht?! besteedde afgelopen dinsdag aandacht aan het zogenoemde likefarming.

Wat is likefarming?

'Like-farmers lokken de consument uit om iets te liken. Bijvoorbeeld door een winactie of een filmpje dat je moet liken voor je deze kan bekijken', legt hoogleraar Emiliano DeCristofano uit.

Als je een pagina een duim omhoog hebt gegeven, wordt na een tijdje de naam veranderd en heb je onbedoeld een onbekende pagina geliked. En die beloofde prijs? Daar kun je naar fluiten.

Zo dacht Monique dat ze een gloednieuwe Fiat 500 had gewonnen. Totdat ze het volgende bericht onder ogen kreeg:'En jij dacht dat je deze auto echt kon winnen? Nou vergeet het maar. Wij zijn gewoon oplichters die jou in sprookjes doen geloven. Wij zijn nl LIKEFARMERS en verzamelen gewoon zoveel mogelijk likes om je dan in een later stadium te bestoken met allerlei flutshit.'

Check of jij hebt meegedaan aan een nep-winactie!

Als je wil weten of jij in het verleden mee hebt gedaan aan zo'n nep-winactie controleer dan of je onbekende pagina's tussen je 'vind-ik-leuks' hebt staan. (Ga op je computer naar je Facebookprofiel > klik op Meer > Vind-ik-leuks'. Staan er pagina's bij die je niet kent? Klik nogmaals op 'Vind ik leuk'  en vervolgens op 'Vind ik niet meer leuk).

Tips: veilig op Facebook

  • Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is dat het vaak ook!
  • Controleer of de pagina is geverifieerd (heeft de pagina een blauw vinkje?)
  • Staan er geen contactgegevens bij de pagina-info? Dan is de kans groter dat het om een malafide pagina gaat
  • Zoek het bedrijf op via Google
  • Wees erg terughoudend met het afgeven van je gegevens
  • Download niet zomaar nieuwe apps of games, sommige oplichters gebruiken toepassingen om toegang te krijgen tot je Facebookaccount