Winacties op Facebook: wat moet je weten?

fb-likeactie-24-02-780.jpg

Wat kun je doen als je vaak meedoet aan like-en-winacties op Facebook, maar je vist steeds achter het net? En wat is eigenlijk het geheim van mensen die wél vaak in de prijzen vallen?

Radar vroeg op Facebook naar ervaringen van deelnemers. Patricia laat ons weten vaak mee te doen, maar nooit iets te winnen. Ze nam contact op met de Facebookpagina Be Happy, waar ze vaak winacties voorbij ziet komen.

'Ik zie nooit of te nimmer een naam die gewonnen heeft. Ik heb gevraagd aan ze hoe dat zit, dat ik dat raar vind en dat het lijkt of het puur reclame is op deze manier. Het enige wat ze terug schreven was 'kijk op onze pagina'. Daar staat dat ze met de winnaar contact opnemen via de mail of telefoon. Ja ja... ik geloof er niks van!'Lees ook: Facebookoproep belooft cadeautjesstroom: ga er niet op in!

Zijn er regels voor zulke winacties?

Dat hangt ervanaf of een winactie een promotioneel kansspel is. Bij een promotioneel kansspel wordt een dienst, product of organisatie gepromoot. Er hoeft dan geen vergunning te worden aangevraagd, maar er geldt dan wel een gedragscode, die kun je hier nalezen. Daarin staat onder meer dat minderjarigen niet mogen meespelen, en dat er geen inleg mag worden gevraagd. Als de totale waarde van het prijzenpakket hoger ligt dan 4500 euro moet de organisator ook algemene voorwaarden opstellen. Daarin moet onder meer staan hoe de winnaars bekend worden gemaakt.

Niet tevreden? Dien een klacht in!

Ben je niet tevreden over de gang van zaken? Je kunt dan eerst een klacht indienen bij de organisator van de winactie. Wordt je bezwaar niet naar tevredenheid opgelost? Dan kun je een melding maken bij de Kansspelautoriteit.4 vragen over Facebook-winacties

Bedenk in ieder geval: als je meedoet aan een winactie hoef je geen geld in te leggen, toch betaal je wel: je geeft namelijk je persoonsgegevens prijs!

Tips van gelukkige winnaars

Tot slot nog een paar tips van fervent winactie-deelnemers die vaak in de prijzen vallen:

  • Astrid: 'Vaak is het aan de pagina wel af te zien of het een echte winactie is. Niet trappen in megadure dingen (...), of pagina's die überhaupt geld zeggen weg te geven.
  • Elisabeth: 'Als de actie van een kleine zelfstandige komt is het dikwijls wel echt. Voordat je meedoet even de pagina checken of er eerdere winacties waren en of er dan een winnaar uitgeroepen is.'
  • Yvonne: 'Waar ik eigenlijk nooit op reageer zijn de pagina's die heel veel verschillende 'prijzen' aanbieden. Vind het nogal raar wanneer je voor een bepaald bedrag gordijnen kan winnen, overnachting in het Eftelinghotel, paar sneakers enzovoort. Is alleen maar reclame lijkt mij.'
  • Bianca: 'Zet het bericht altijd openbaar als je het deelt. Als je het alleen met vrienden deelt zien ze het niet'

Radar Radio over winacties

In de uitzending van Radar Radio komt de directeur van een bedrijf dat zulke winacties aanbiedt aan het woord. Luister het gesprek terug (vanaf 07:00 minuut).