Wat wil Facebook Messenger met je telefoongegevens?

Om privéberichten via Facebook te versturen heb je sinds deze week de speciale Messenger-app nodig. Met welke voorwaarden stem je in als je deze app installeert?

De app heeft toegang tot veel functies van je telefoon, waaronder sms-berichten versturen en oproepen uitvoeren. Facebook Messenger kan zelfs geluid opnemen vanaf je microfoon, zodat je via de app een audioberichtje kunt sturen. De toepassing kan bovendien via gps je locatie lezen, foto's en video's maken en bestanden downloaden zonder dat je daar een bericht over ontvangt.

Niet alle toestemmingen die je Messenger geeft zijn direct van belang voor het gebruik van de app. Het probleem van de machtiging is dat niet duidelijk wordt of de app een opdracht uitvoert zonder jouw toestemming, of dat je daar een melding van krijgt. Dat vertelt NUtech-redacteur Colin van Hoek aan BNR.

Volgens Van Hoek kun je niets anders dan de ontwikkelaar van de app vertrouwen. Als je jouw telefoongegevens niet met Facebook Messenger wilt delen, kun je de app beter niet gebruiken.Update 12 augustus 14.30 uur: Facebook-chat wel beschikbaar via browserVia een browser op je telefoon is de chatfunctie nog wel beschikbaar. Het is mogelijk om berichten te lezen en versturen door in plaats van de app www.facebook.com te gebruiken.

Bron: Radar/BNR