Facebookoproep belooft cadeautjesstroom: ga er niet op in!

pakketjes-facebook-piramide-780.jpg

Gratis presentjes, wie wil dat nou niet? Je hoeft alleen maar een cadeautje op te sturen, en in ruil daarvoor ontvang je 6 tot 36 pakjes. Op Facebook circuleren berichten over deze 'geheime zusteruitwisseling van cadeautjes'. Opgepast: dit bericht heeft kenmerken van een piramidespel, en daar kun je maar beter mee uitkijken.

Radar spreekt met de Kansspelautoriteit over het piramidespel.

1. Is dit bericht over de 'geheime zusteruitwisseling' een piramidespel?

Bij een piramidespel leggen deelnemers een cadeautje of een geldbedrag in, en proberen anderen over te halen mee te doen. De opbrengst voor de bestaande deelnemers is afhankelijk van de inbreng van latere deelnemers.

In het geval van de 'geheime zusteruitwisseling' laat de Kansspelautoriteit weten: 'De wijze waarop deze actie vorm heeft en wordt "gespeeld" valt te beschouwen als een piramidespel.'

2. Hoe groot is de kans dat je iets toegestuurd krijgt?

Het merendeel van de deelnemers 'zal het piramidespel verliesgevend beëindigen', aldus de Kansspelautoriteit.

De 'moederzusters', dus de personen die de actie zijn begonnen, hebben de grootste kans presentjes te ontvangen. Andere deelnemers zullen 'niet of nauwelijks' pakketjes toegestuurd krijgen. De Facebookpagina Hoaxmelding legt in een Facebookbericht uit hoe deze kans is berekend.

3. Is het piramidespel illegaal?

Het organiseren, bevorderen of deelnemen aan een piramidespel is verboden.

4. Wat kan ik doen als ik zie dat iemand het bericht deelt?

Je kunt dit allereerst natuurlijk aangeven bij de Facebookvriend die het bericht heeft geplaatst. Daarnaast is het mogelijk om melding te maken bij de Kansspelautoriteit.

Tip: Toch een mooi kerstgebaar?

Kansspelexpert Machteld Robichon geeft in het Algemeen Dagblad een tip: 'eer de kerstgedachte en beloof geen cadeaus, roep alleen op om iets te doneren, zo wordt het een goededoelenactie.'

Bron: Kansspelautoriteit / AD / Radar