background branding

Trap niet in WhatsApp-kettingbericht over duur telefoontje van +0641216011

whatsapp-kettingbericht-09-780.jpg

'+0641216011 als dit nummer jou belt, niet opnemen. Kost veel geld als je opneemt en of terug belt', staat in een bericht dat circuleert op WhatsApp en Facebook Messenger. Klopt het dat er kosten in rekening worden gebracht als je een telefoontje ontvangt of het nummer terugbelt?

Het volledige appbericht luidt:

+0641216011 als dit nummer jou belt, niet opnemen! Ook even delen met je vrienden dit is een scam! Kost veel geld als je op neemt en of terugbelt! Goed opletten dus, dit bericht wordt door de politie gedeeld. Niet fake was ook op de radio.'

Lees ook: Ken je deze nieuwe WhatsAppfunctie al?

Geen extra kosten in rekening gebracht bij 06 41216011

T-Mobile, de provider van het 06-nummer, zegt: 'De telecomwetgeving is heel duidelijk met betrekking tot het in rekening brengen van ontvangen oproepen. Er worden geen extra kosten in rekening gebracht.'

Bovendien laat een woordvoerder van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) aan Radar weten dat het nummer 'inmiddels uit de lucht' is. Dan komt er geen verbinding tot stand en kun je er sowieso geen kosten door krijgen.

Komt fraude met gemiste oproepen voor?

En hoe zit het met terugbellen van gemiste oproepen: kun je dán voor onaangename verrassingen komen te staan?

In bovenstaand geval gaat het om een Nederlands telefoonnummer. Het is verstandig alert te zijn als je een oproep hebt gehad van een onbekend buitenlands nummer. De ACM laat aan Radar weten dat er in het verleden fraude is gepleegd door vanuit het buitenland naar Nederland te telefoneren. Wie het nummer in de gemiste oproepen voorbij zag komen en terugbelde, kreeg een gepeperde rekening.

Zoals gezegd gaat het in dit geval om een Nederlands telefoonnummer. T-Mobile zegt daarover: 'Als je vanuit het buitenland met een Nederlands nummer belt naar een ander Nederlands nummer in Nederland, dan worden er geen kosten in rekening gebracht bij de ontvanger'.

Lees ook: gebeld door een 0088- of +88-nummer?

Update 31 oktober 2019: opnieuw signalen over kettingbericht

Op de Facebookpagina van Radar wordt opnieuw melding gemaakt van het bericht. De tekst is nagenoeg hetzelfde:

Doorsturen graag!!!!!!!!!
06 41216011 als dit nummer jou belt, niet opnemen! Ook even delen met je vrienden dit is een scam! Kost veel geld als je opneemt en of terug belt! Goed opletten dus, dit bericht wordt door de politie gedeeld


Dit was net ook op radio 2

Update 6 april 2018: opnieuw meldingen over vals bericht

Radar krijgt signalen dat het kettingbericht weer circuleert. Nog steeds geldt: trap er niet in, verbreek de ketting en stuur het appje niet door.