background branding

Pas op: 'WhatsApp wordt betaald'-nieuws is een hoax

whatsapp_050117.jpg

Radar ontvangt van verschillende mensen een bericht dat vanaf zaterdag voor WhatsApp moet worden betaald. Let op: de inhoud van dat bericht klopt niet. WhatsApp blijft voor consumenten gratis.

In het WhatsApp-bericht worden gebruikers opgeroepen om het bericht door te sturen, om zo te voorkomen dat je moet betalen voor de chatapp. Bovendien wordt verwezen naar een nieuwsbericht van EditieNL uit 2013. RTL heeft een disclaimer bij het bericht gezet dat de inhoud van het whatsappje onjuist is.

Blijf op de hoogte

Wil je dat Radar je als eerste op de hoogte brengt van tips, hulp of waarschuwingen? Volg ons dan op Facebook, Twitter, Whatsapp, download onze app of meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief.Facebook Twitter Whatsapp App Nieuwsbrief

'Na proefperiode betalen'

In de beginjaren van WhatsApp is er een plan geweest om abonnementen te introduceren. Gebruikers zouden na een proefperiode jaarlijks ongeveer 1 euro gaan betalen. Dit abonnement is er nooit gekomen en vorig jaar heeft Whatsapp het volledige idee geschrapt.

Nepberichten herkennen

Bij een hoax (oftewel een nepbericht) wordt soms een oud nieuwsbericht gepresenteerd alsof het recent in het nieuws is geweest. In het artikel 'Hoe herken ik nepnieuws?' staan meer tips hoe je soortgelijke berichten kan herkennen.

Het is niet de eerste keer dat er binnen de chatapp een kettingbericht wordt verspreid. Zo kregen gebruikers in oktober een bericht waarin nieuwe emoji (smileys en andere afbeeldingen) werden beloofd in ruil voor het doorsturen.

Verbreek de ketting

Breng je vrienden op Facebook op de hoogte en deel ons bericht zodat de ketting verbroken wordt.Naar bericht op Facebook

Update 6 januari: Soortgelijk nepbericht over betaald Facebookaccount

Er circuleert een soortgelijk bericht, waarin staat dat je moet gaan betalen voor Facebook. Ook in dit geval geldt: het gaat om een hoax.