Pas op voor geraffineerde nepwebshops
Online winkelend publiek wordt steeds vaker de dupe van nepwebwinkels. Oplichters stelen gegevens van bestaande webshops en bouwen daarmee een eigen website vol scherpe aanbiedingen. Zonder ooit van plan te zijn producten te versturen. TROS Opgelicht heeft de zaak onderzocht en is nu een verzamelpunt geworden van alle waarschuwingen over dit soort praktijken.
Oplichting door middel van nepwebshops is een groeiende business, zo meldt de politie in de uitzending van TROS Opgelicht, dinsdag 1 april 2014. Alleen al in de eerste twee maanden van dit jaar hebben zij vijftig webwinkels uit de lucht gehaald; dat is een significante stijging ten opzichte van vorig jaar.
Ook de bedragen die hierin omgaan, liegen er niet om. Volgens het Landelijk Meldpunt Internetoplichting, onderdeel van de politie, is er in het afgelopen jaar 9 miljoen euro buitgemaakt. Daar kan nog eens zo’n 30 procent worden bijgeteld, aangezien dat het geschatte percentage mensen is dat geen aangifte doet.Gekopieerde betrouwbaarheid
De webwinkels gaan grotendeel op dezelfde manier te werk. Door middel van phishing-technieken worden accounts van betrouwbare webshops op bijvoorbeeld Marktplaats.nl gehackt. Bezoekers van de advertenties die vervolgens worden geplaatst, worden doorgelinkt naar een website waarop alle contactgegevens van de gehackte webshops staan. De site wordt vaak ook voorzien van gekopieerde logo’s van webshop keurmerken.
Vervolgens is het wachten op mensen die een bestelling plaatsen. Het geld wordt overgemaakt naar de rekening van een zogeheten katvanger: iemand die tegen betaling zijn bankrekening beschikbaar heeft gesteld.Pas op met shoppen in het weekend
Vaak openen dit soort malafide webshops de virtuele deuren op vrijdagavond. De simpele reden hierachter is dat de instanties waar aangifte kan worden gedaan, zoals politie, webhosting-organisaties en banken, vaak minder goed bereikbaar zijn in het weekend. Hierdoor hebben de oplichters vaak tot maandag de tijd om geld binnen te halen. Dat het werkt, heeft TROS Opgelicht bewezen door een eigen nepwebshop online te zetten met aanbiedingen die dus letterlijk 'te mooi om waar te zijn' zijn.Herken én meld fraude
In de uitzending worden tips gegeven om nepwebshops te herkennen. Zo is het ook voor mensen die altijd al kritisch zijn op de websites die ze bezoeken, zaak om goed op te blijven letten. De fraude wordt namelijk steeds geraffineerder.
Om meer gedupeerden te voorkomen, is het belangrijk om melding te maken van oplichting. Voorheen kon dit via verschillende kanalen waaronder de politie, OpgeletOpInternet.nl, Thuiswinkel Waarborg en via de site van Stichting Webshop Keurmerk. Inmiddels heeft Opgelicht.nl in samenspraak met deze verschillende partijen een nieuw initiatief opgezet: het Webshop Alert. Dit houdt in dat op Opgelicht.nl alle binnengekomen meldingen verzameld worden en direct gepubliceerd. Ook in het weekend. Het is dus raadzaam om bij twijfel over een webshop deze lijst te raadplegen.