Paspoort kwijt op vakantie? Een nooddocument is niet altijd nodig

noodpaspoort.jpg

Je hoeft niet altijd een nooddocument aan te vragen als je paspoort of ID-kaart in het buitenland kwijtraakt of gestolen wordt. Soms kun je namelijk zonder identiteitsbewijs reizen, wat je tijd en geld bespaart. Radar legt uit hoe dit zit. 

Afhankelijk van wanneer je reist

Of je een nooddocument moet aanvragen is afhankelijk van je situatie. Om te beginnen de termijn waarop je (terug) wilt reizen. Duurt het nog langer dan vijf weken voor je terug naar Nederland gaat? Dan heb je genoeg tijd om een nieuw paspoort of een nieuwe ID-kaart aan te vragen voordat je vertrekt. Dit kan bij de Nederlandse ambassade of een Nederlands consulaat in het land waar je bent. 

Je neemt dan je aanvraagformulier, een bewijs van legaal verblijf, pasfoto’s en een verklaring vermissing reisdocument mee. Als je een foto of kopie van je verloren identiteitsbewijs hebt, is het goed om die ook mee te nemen.

Buiten de EU is een nooddocument noodzakelijk

Vertrek je wel binnen vijf weken? Dan is het afhankelijk van het land waar je verblijft of je een nooddocument moet aanvragen of niet. Reis je buiten de Europese Unie of ben je in Bulgarije, Roemenië, Cyprus of Ierland? Dan kun je niet zonder paspoort of ID-kaart naar huis reizen en moet je een nooddocument aanvragen. 

Binnen de EU hoeft een nooddocument niet altijd

In de andere landen binnen de Europese Unie is het soms wel mogelijk om zonder paspoort of ID-kaart te reizen. Als je met de auto op vakantie bent, kun je zonder identiteitsbewijs terugrijden. Reis je met het vliegtuig, de trein, de bus of de boot? Dan moet je bij de vervoersmaatschappij nagaan of je zonder paspoort of ID-kaart mee mag. 

Soms laten zij je namelijk met één of meerdere van de volgende documenten naar huis reizen: een schriftelijk bewijs dat je aangifte van vermissing hebt gedaan bij de lokale politie, je Nederlandse rijbewijs of een kopie of scan van je verloren paspoort of ID-kaart. Het is daarom altijd handig om een foto van je identiteitsbewijs te hebben. 

Vraag het na bij je vervoersmaatschappij

Een woordvoerder van Transavia bevestigt dat het binnen de EU inderdaad mogelijk is om zonder paspoort of ID-kaart te vliegen als deze kwijt of gestolen is. Hij benadrukt dat het dan wel belangrijk is dat je een bewijs van aangifte hebt. En dat je een ander officieel document bij je hebt waarop jouw naam staat, bijvoorbeeld je rijbewijs. 

Toch is het altijd goed om dit bij de vervoersmaatschappij na te vragen. Beslissen zij dat je niet zonder paspoort of ID-kaart mag reizen? Dan zul je alsnog een nooddocument moeten aanvragen. 

Bronnen: Rijksoverheid, Nederland Wereldwijd, Transavia