Paspoortpiek verwacht: wat als jouw ID-bewijs niet op tijd binnen is?

Paspoort

Nederlandse gemeenten verwachten een piek in paspoortaanvragen en het is nog maar de vraag of ze deze stormloop wel aankunnen. Zonder ID of paspoort ben je nergens. Wat moet je dan?

Gewijzigde regels

De 'paspoortpiek' is het gevolg van in 2014 gewijzigde regels: tot die tijd waren paspoorten en ID-kaarten vijf jaar geldig, maar destijds is de geldigheidsduur opgerekt naar tien jaar. Tel tien jaar op bij 2014 en je komt in 2024 uit, dit jaar dus. 

Krijg je jouw paspoort nog wel op tijd binnen?

Heb jij een vakantie gepland staan en weet je niet zeker of je op tijd een nieuw paspoort of nieuwe ID-kaart binnen hebt? Marcella Keus, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) adviseert om niet in paniek te raken. 

"Kijk op tijd wanneer je paspoort verloopt en hoe lang het geldig moet zijn in het land waar je naar toe reist. Kom niet één of twee dagen voor je op vakantie gaat bij je gemeente voor een nieuw identiteitsbewijs, maar plan dit ruim van tevoren."

Daarnaast raadt ze aan om de periode vlak voor de reguliere schoolvakanties te vermijden en de site van je gemeente goed in de gaten te houden. 

Voorzorgsmaatregelen

Bovendien worden er ook vanuit de instanties allerlei maatregelen getroffen. De NVVB heeft het afgelopen jaar in samenwerking met het Ministerie van Binnenlandse Zaken bijvoorbeeld promotiedagen georganiseerd om nieuwe medewerkers burgerzaken te interesseren voor het vak.

Zo zijn er bij gemeenten diverse nieuwe medewerkers ingestroomd. Hoeveel dat er precies zijn, is niet bekend. Ook dit jaar organiseert de NVVB weer twee promotiedagen.

Daarnaast zorgen gemeentes ervoor dat er voldoende balies open zijn en er genoeg medewerkers in dienst zijn om eventuele drukte op te vangen. Sommige gemeenten breiden in de vakantieperiode ook hun openingstijden uit.

Wat moet je doen in geval van nood?

Wat als je paspoort niet op tijd klaar is? Kun je dan bijvoorbeeld een noodpaspoort aanvragen? "Alleen in extreme noodsituaties", zo laat de woordvoerder van de NVVB weten.

Op de site van de Rijksoverheid staat aan welke voorwaarden moet worden voldaan:

  • Je bent niet in staat om op tijd een paspoort of een identiteitskaart (ID-kaart) te krijgen.
  • Je kunt aannemelijk maken dat u uw reis niet kunt uitstellen.
  • Jouw identiteit en nationaliteit zijn vast te stellen.
  • Je zorgt zelf voor de benodigde bewijsstukken.

Een andere optie is het aanvragen van een noodpaspoort bij de Marechaussee. Maar dat kan alleen in extreme noodsituaties en is geen alternatief voor het op tijd een afspraak maken bij de gemeente. 

Vraag je paspoort later aan

Keus heeft ten slotte nog een laatste advies. "Ga je niet op vakantie en heb je je paspoort niet nodig als identificatiemiddel in de zomerperiode? Wacht dan nog even met aanvragen tot in het najaar. Dat verlicht de druk op de gemeentes."