background branding

Patiënten in nood door verdwenen medicijnen

Patiënten komen steeds vaker in de problemen doordat medicijnen van de markt verdwijnen. Dat blijkt uit onderzoek van het AD. Alternatieve pillen zijn vaak nauwelijks voorhanden. Apothekersorganisatie KNMP en medisch specialisten luiden in de krant de noodklok.

Het aantal geneesmiddelen dat definitief uit de handel is, is sinds 2004 verdubbeld. Nog eens vijf keer zo vaak komt het voor dat medicijnen tijdelijk, maar soms maanden of jaren, niet leverbaar zijn. Het kan gaan om bijvoorbeeld antibiotica, oordruppels en kankermedicijnen. Die zijn wekelijks bijna 200.000 keer niet leverbaar.

Volgens de KNMP is geld de belangrijkste reden om een pil of poeder van de markt te halen. 'Terwijl de industrie de mond vol heeft van innovatie en het belang van de patiënt, laat ze om financiële redenen een medicijn vallen', stelt cardioloog Arthur Wilde. Als voorbeeld noemt hij het momenteel onverkrijgbare kinidine, tegen hartritmestoornissen. 'Een deel van de patiënten die dit middel niet krijgen, gaat dood.'

Bron: ANP