'Medicijntekort verder gestegen'

pillen_tellen_handen_123rf_800.jpg

De medicijntekorten in Nederland zijn vorig jaar verder gestegen. Dat meldt de brancheorganisatie van apothekers KNMP maandag.

In het afgelopen jaar waren 625 medicijnen (tijdelijk) niet beschikbaar. In 2014 bleken dat er 527 en in 2013 ging het om 426 medicijnen.

Tekorten vertienvoudigd

Volgens de apothekers zijn de tekorten in vijf jaar tijd verviervoudigd. Als geneesmiddelen definitief van de markt verdwijnen, is dit volgens de brancheorganisatie in 70 procent van de gevallen om economische redenen. 'Relatief goedkope en gangbare geneesmiddelen gaan van de Nederlandse markt omdat de prijzen voor geneesmiddelen in Nederland zo laag zijn.'

Vorig jaar waren er vooral problemen met de levering van antibiotica. De belangenorganisatie voor farmaceutische bedrijven, Nefarma, noemt het 'heel vervelend' als patiënten zonder geneesmiddelen komen te zitten. De oplossing moet volgens de belangenclub vooral gezocht worden in een betere communicatie met de patiënt.

'Tekorten komen niet vaak voor en zijn snel opgelost'

'Als je mensen tijdig van mogelijke problemen op de hoogte stelt, kan er gezocht worden naar oplossingen, bijvoorbeeld in de vorm van alternatieve geneesmiddelen met dezelfde werkzame stof. Op die manier voorkom je dat patiënten zich grote zorgen gaan maken, omdat ze misschien zonder medicijnen komen te zitten', aldus Nefarma.

Volgens de organisatie komt het niet heel vaak voor dat er tekorten ontstaan en zijn ze meestal ook snel opgelost.

Bron: ANP