Pensioenleeftijd niet altijd gelijk aan de AOW-leeftijd: dit betekent het voor jou

Pensioenfonds

Vanaf je 67e kun je met pensioen. Tenminste, vanaf die leeftijd ontvang je AOW van de overheid. Je werkgeverspensioen wordt soms pas later uitgekeerd. Hoe zit dit? En wat betekent het voor jouw pensioen? Radar zet het op een rij.  

Wat is het verschil?

Het Nederlandse pensioensysteem bestaat uit drie delen: de AOW, het werkgeverspensioen en het overige pensioen dat je zelf hebt geregeld. 

De AOW krijg je van de overheid. Het kabinet bepaalt vanaf welke leeftijd je deze uitkering krijgt, gebaseerd op de levensverwachting. En omdat we steeds ouder worden, stijgt de AOW-leeftijd: de komende drie jaar ligt hij nog op 67 jaar, vanaf 2028 ontvang je pas vanaf 67 jaar en 3 maanden AOW. 

De leeftijd waarop je jouw werkgeverspensioen krijgt - ook wel de pensioenrichtleeftijd of pensioenrekenleeftijd genoemd - wordt bepaald door jouw pensioenfonds. En bij sommige pensioenfondsen ligt deze leeftijd op 68 jaar, één jaar later dan de AOW-leeftijd. 

Dit betekent het voor jouw pensioen

Je kunt je werkgeverspensioen naar voren halen, zodat je vanaf de AOW-leeftijd ook je pensioen ontvangt. Dit heeft wel gevolgen voor de hoogte van je pensioen. Je moet namelijk langer met dezelfde hoeveelheid geld doen. Dat zit zo:

Een gemiddeld pensioen ligt rond de 1100 euro bruto per maand. Als je dat een jaar eerder wilt ontvangen, daalt het bedrag met ongeveer 7 procent. Dat komt neer op 77 euro minder per maand. Jaarlijks ontvang je 924 euro minder en dat tientallen jaren lang. 

Hoe zit het bij de grootste pensioenfondsen?

Wanneer ontvang jij je pensioen? Radar zet het van een aantal grote pensioenfondsen op een rij:

  • Bij ABP is de pensioenleeftijd gelijk aan de AOW-leeftijd. De pensioenrekenleeftijd is de eerste dag van de maand nadat je 68 jaar wordt.
  • Bij Zorg en Welzijn is de pensioenleeftijd gelijk aan de AOW-leeftijd. Rekenkundig gaat dit pensioenfonds er wel vanuit dat jouw pensioen ingaat op je 68e, maar je ontvangt het vanaf de AOW-leeftijd (ook als dit eerder is dan 68 jaar). 
  • Metaal en Techniek keert het werkgeverspensioen vanaf de AOW-leeftijd uit.
  • Bij BPF Vervoer ligt de pensioenleeftijd op 68 jaar. Dit pensioen zou je dus naar voren moeten halen als je het tegelijk met je AOW wilt ontvangen. 
  • Bij PME is de pensioenleeftijd gelijk aan de AOW-leeftijd. 
  • BPF Bouw hanteert een pensioenleeftijd van 67 jaar. 
  • Pensioenfonds Detailhandel heeft de pensioenleeftijd op 67 jaar staan.