Pensioenpremies stijgen verder voor miljoenen werknemers

22-01-14-pensioenpremie-pensioenfonds-sector-verhoging-.jpg

Na de ongekende stijgingen van vorig jaar, stijgt de pensioenpremie dit jaar verder voor miljoenen werknemers en werkgevers. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van het FD en PensioenPro naar de premies van bedrijfstakpensioenfondsen, waar meer dan vijf miljoen werknemers pensioen opbouwen. Een premiedaling is een zeldzaamheid.

Voor circa 1,8 miljoen werkenden gaat de pensioenpremie dit jaar omhoog. Werknemers die dit jaar meer gaan betalen voor hun pensioen, voelen dat direct in de portemonnee. Net als hun werkgevers. Die nemen doorgaans twee derde van de premie voor hun rekening. Maar een hogere premie gaat dan uiteindelijk wel ten koste van de ruimte om lonen - in deze tijd met hoge inflatie - te laten stijgen.

Premies staan op recordhoogtes

De pensioenpremie is na het loon de belangrijkste en duurste arbeidsvoorwaarde. Door een combinatie van een al jaren dalende rente, lagere verwachte rendementen en de dure belofte van een 'zeker' pensioen, zijn premies de afgelopen jaren naar recordhoogtes gestegen.

Verhoogde premies voor veel sectoren

Een derde van alle pensioenfondsen voor hele sectoren, de zogenaamde bedrijfstakpensioenfondsen, verhoogt in 2022 de premie. Het gaat om zestien sectoren. Bijvoorbeeld bouwvakkers, apotheekmedewerkers, verpleegkundigen en bibliothecarissen gaan meer betalen.

Lagere pensioenopbouw voor 600.000 werknemers

Als je bij een fonds zit waar de premie gelijk blijft, dan kun je alsnog geraakt worden door veranderingen. Sommige fondsen houden de premie namelijk gelijk, maar geven je minder pensioen voor iedere ingelegde euro: een lagere pensioenopbouw, dus. Het valt te vergelijken met zogenaamde krimpflatie, waarbij je minder krijgt voor hetzelfde geld. Dat raakt bijna 600.000 mensen. Het hardst getroffen zijn werknemers bij bakkerijen, in recreatie en in vlees.

Bron: ANP, FD