background branding

Ondanks versoepelde regels nog geen verhoging pensioenfondsen

151221 pensioenfonds.jpg

Grote pensioenfondsen kunnen de pensioenen ook met versoepelde regels niet verhogen. Onlangs schaarde een meerderheid in de Tweede Kamer zich achter een voorstel van de PvdA om de lat lager te leggen voor het laten meestijgen van de pensioenen met de inflatie. Maar onder andere ambtenarenfonds ABP en zorgfonds PFZW voldoen nog lang niet aan de nieuwe eisen.

Of pensioenen omhoog kunnen met de inflatie, hangt af van de dekkingsgraad. Die laat zien hoeveel geld een fonds in kas heeft om alle beloofde pensioenen te kunnen betalen. Een Kamermeerderheid stemde vorige maand in met een versoepeling waarbij de gemiddelde dekkingsgraad over twaalf maanden aan het eind van dit jaar 105 procent moet zijn. Dat betekent dat voor iedere euro aan toegezegd pensioen er 1,05 euro in kas moet zijn. De maatregel gaat met terugwerkende kracht vanaf januari gelden.

Gemiddelde dekkingsgraad 101,4 procent

Bij ABP bedroeg de gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen twaalf maanden eind november 101,4 procent, meldt het grootste pensioenfonds van Nederland op zijn website. Een woordvoerster van het pensioenfonds noemt het daarom "heel onwaarschijnlijk" dat ABP volgend jaar pensioenen kan indexeren. Bij PFZW, dat de pensioenen voor onder andere ziekenhuismedewerkers regelt, is de situatie nog slechter. Over de voorgaande twaalf maanden had dit fonds gemiddeld net geen 99 cent per euro aan toegezegd pensioen in kas.

Bron: ANP