background branding

Pensioenfondsen mogen toch indexeren in 2022

21-11-12-pensioen-indexeren-omhoog-dekkingsgraad-abp-56382129_m.jpg

De pensioenen van deelnemers van een aantal fondsen kunnen volgend jaar toch meegroeien met de prijsstijging. Een voorstel van de PvdA hiertoe kan op steun van genoeg partijen in de Tweede Kamer rekenen, en ook het kabinet wil eraan meewerken. Pensioenfondsen met minstens 1 euro en 5 cent in kas voor elke euro verschuldigd pensioen, mogen de pensioenen laten meegroeien, mits zij zich al verbinden aan het nieuwe pensioenstelsel.

'Deelnemers wachten al meer dan tien jaar op de indexatie van pensioenen', zei PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk in een debat in de Tweede Kamer. Eigenlijk zou de nieuwe pensioenwet al vanaf 1 januari van dit jaar gaan gelden, maar in het voorjaar kondigde het kabinet aan dat de wet een jaar is vertraagd. Om ervoor te zorgen dat deelnemers hiervan niet de dupe zijn, moet de drempel voor fondsen om de pensioenen te laten meegroeien omlaag.

Vereiste dekkingsgraad van fondsen omlaag

Het gaat om fondsen die 1,05 euro in kas hebben per euro toegezegd pensioen, een zogenoemde dekkingsgraad van 105 procent. Nu mogen fondsen de pensioenen alleen laten stijgen bij een dekkingsgraad van 110 procent. 'De fondsen die de intentie hebben om over te stappen en 105 of hoger staan, móéten de mogelijkheid krijgen om 2022 te gaan indexeren', vindt Van Dijk.

Staatssecretaris Dennis Wiersma wil dat eigenlijk alleen toelaten voor pensioenfondsen die zich al verbinden aan het nieuwe systeem. Van Dijk trok daarom zijn voorgestelde wetswijziging in, en kwam uiteindelijk met een motie waar ook de bewindsman zich in kon vinden. Het voorstel van de sociaaldemocraat kan daarnaast op steun rekenen van de coalitiepartijen en GroenLinks.

Enkel ABP heeft nu zicht op verhoging, andere volgen

Van de vier grote pensioenfondsen voldoet alleen ABP momenteel aan de minimumdekkingsgraad van 105. Het pensioenfonds voor ambtenaren en leraren had eind september een dekkingsgraad van 105,3 procent. Zorgfonds PFZW en de metaalfondsen PMT en PME komen daar nog niet aan met dekkingsgraden van respectievelijk 102 procent, 102,5 procent en 104,6 procent. Later deze maand geven de fondsen de dekkingsgraden over oktober vrij.

'Pensioenen voor velen al dertien jaar niet verhoogd'

Vakbond FNV reageert opgetogen op de steun van de Kamer. Bondsbestuurder Willem Noordman noemt dat 'eindelijk goed nieuws'. 'We hebben hier de laatste maanden keihard voor gepleit.' FNV wijst er daarbij op dat door de al lang dalende rente de dekkingsgraden al jaren onder druk staan. Veel fondsen hebben daardoor de pensioenen al dertien jaar niet kunnen verhogen, stelt de bond. 'Samen met de PvdA boeken we vandaag een mooi resultaat voor veel mensen', aldus Noordman.

Bron: ANP