Plan massaal aftappen internetverkeer blijft

hacken294_780.jpg

Het kabinet trekt zich niets aan van de vele kritiek op zijn plan voor het massaal aftappen van internetverkeer en zet dat ongewijzigd door.

Dat blijkt uit de tekst van de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, die nog geheim is maar die in handen is van de Volkskrant en de NOS.

Burgers hacken

Inlichtingendiensten kunnen straks datacentra die e-mail, sms, internettelefoon en apps verwerken, structureel in de gaten houden. Ook mogen ze onschuldige burgers hacken, als ze zo sneller bij een verdachte kunnen komen.

'Een goede balans'

Volgens verantwoordelijk minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) is in het voorstel een goede balans gevonden 'tussen aan de ene kant de bevoegdheden die de diensten nodig hebben om ons te beschermen tegen bedreigingen die heel reëel zijn en aan de andere kant een goed toezicht voor de privacy'.

Het wetsvoorstel is 'aanmerkelijk bijgesteld' nadat er in de eerdere consultatiefase veel kritiek op was gekomen, stelt de bewindsman. Hij wijst daarbij onder meer op het feit dat er een onafhankelijke commissie van oud-rechters komt die gaat toezien of een bepaalde inzet nuttig is.

Kritiek

Bits of Freedom, dat opkomt voor digitale burgerrechten, is niet te spreken over de nieuwe wet. 'Daarmee negeert het kabinet de breed gedragen fundamentele kritiek op het sleepnet. Bits of Freedom vindt dat onschuldige mensen niet afgetapt mogen worden en wil dat deze bevoegdheid van tafel gaat', aldus de organisatie. Met het sleepnet bedoelt ze het ongerichte aftappen van burgers.

Privacy

Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol (VVD) zei in het radioprogramma De Ochtend van 4 dat ze zich zorgen maakt over het wetsvoorstel. 'Het lijkt mij nogal ver gaan om onschuldige burgers te hacken om verdachte personen te kunnen pakken. Dat betekent dat je de privacy van de burgers niet gewoon schendt, maar echt fors te pakken neemt.' Ze vindt dat de toetsing van het massaal aftappen goed geregeld moet zijn.

Het kabinet hoopt het definitieve voorstel nog voor de zomer naar de Kamer sturen.

Bron: ANP