Plan voor het afschaffen van de tijdelijke lijfrente van de baan

21827-lijfrente-afschaffen-van-de-baan-koolmees-pensioenakkoord-pensioen-lijfrenteverzekering-ANP-433186840.jpg

Het kabinet trekt het plan in om vanaf 2023 de tijdelijke lijfrente af te schaffen. Goed nieuws voor honderdduizenden Nederlanders die zelf voor hun aanvullend pensioen sparen met een lijfrente.

Als onderdeel van het Pensioenakkoord wilde minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) de tijdelijke lijfrente afschaffen. Dit wetsvoorstel is nu van de baan, hoort Radar van diverse betrouwbare bronnen. Honderdduizenden Nederlanders sparen zelf voor een aanvullend pensioen met een lijfrente. Ruim 50 procent van de spaarders kiest voor een uitkeringsperiode van vijf jaar na pensionering. Het ministerie wilde deze optie per 2023 afschaffen en alleen nog uitkeringen van minimaal twintig jaar tot levenslang toestaan.

Ministerie kan niet vooruitlopen

Als we het ministerie van SZW om een officiële reactie vragen horen we: 'Het wetsvoorstel voor het nieuwe pensioenstelsel ligt momenteel voor advies bij de toezichthouders en de Raad van State. Tijdens de internetconsultatie zijn er veel reacties binnengekomen op dit punt, daar wordt goed naar geluisterd. Wij kunnen echter niet vooruitlopen op de precieze inhoud van het wetsvoorstel, omdat deze door de diverse adviezen nog kan wijzigen.'

Onbetrouwbare overheid

Tegen dit 'onzalige plan' was veel weerstand. Financieel adviseur Jeroen Wolfsen van Moneywise schreef er een blog over. Hij schrijft: 'Dit plan is het zoveelste voorbeeld van een onbetrouwbare overheid. Het is de zoveelste aanpassing van de (lijfrente)spelregels tijdens het spel. En elke keer is het een verslechtering van de mogelijkheden. Op deze manier wordt het voor mensen onmogelijk om een goed financieel plan te maken.'

Pensioenplanning in de war

Ook financieel adviseurs verenigd in Adfiz, de Consumentenbond en het Verbond van Verzekeraars vinden het een slecht plan en het schopt de pensioenplanning van honderdduizenden mensen in de war. De Consumentenbond vindt de wijzigingen een aantasting van de keuzevrijheid van consumenten. 'Het toont opnieuw aan dat Den Haag weinig oog heeft voor de belangen van consumenten als het over pensioen gaat', aldus de Consumentenbond.

Vraag naar lijfrenten afnemen

Lijfrentes worden vaak gebruikt door kleine zelfstandigen die zelf voor hun pensioen sparen. Ze leggen per maand tussen 100 en 200 euro opzij voor hun oude dag. Als je die bedragen levenslang uitkeert, krijg je relatief lage maandelijkse uitkeringen. Door dit overheidsplan zou de vraag naar lijfrenten afnemen. 

Financiële overbrugging

Veel mensen gebruiken de tijdelijke lijfrente van vijf jaar om aan het begin van hun pensioen te kunnen beschikken over meer geld om bijvoorbeeld nog op reis te gaan. Of het kan een financiële overbrugging zijn als je partner jonger is en nog een paar jaar op AOW moet wachten. Stel je hebt 50.000 gespaard in een lijfrente. Als je dat bedrag in vijf jaar laat uitkeren kom je op een maandelijkse uitkering van 850 euro per maand. Een levenslange uitkering is 150 euro per maand.