Podcast Fons Hendriks: ‘kleine stap van vapen naar traditioneel roken’

vapen.jpg

De stap van het roken van een vape naar ‘echt’ roken is bijzonder klein en daardoor is het voor lobbyclubs bijzonder lucratief om het vapen flink te promoten. Dat vertelt de voorzitter van de grootste vape-lobbyorganisatie ter wereld, The World Vapers Alliance, in de podcast Verslaafd Gemaakt van Radar-presentator Fons Hendriks.

Rookvrij?

Vapen is mateloos populair, vooral onder jongeren. Deze elektrische sigaretten zijn er in allerlei smaakjes, waardoor het bijna lijkt alsof je niet echt aan het roken bent. Het tegendeel is waar, want er zit wel nicotine in. Vapen is dus niet per se goed voor je, en dat terwijl er al jaren is ingezet op het creëren van een rookvrije generatie. Wie heeft ervoor gezorgd dat al deze mensen weer verslaafd zijn geraakt aan een nicotinehoudend product? Dat is de hoofdvraag van de podcast Verslaafd Gemaakt, die Fons Hendriks samen met regisseur Bette Westerhoff maakte.  

Kleine stap van vape naar sigaret

Deze vraag brengt hen onder andere naar vape-conferentie ENDS waar vertegenwoordigers van alle grote tabaksbedrijven aanwezig zijn. De inzet: samen bespreken hoe zij het vapen nog aantrekkelijker kunnen maken.

Hier spreekt Fons Michael Landl, de voorzitter van The World Vapers Alliance. “Die vertelden ons dat als je eenmaal vapt, de stap naar gewoon een sigaret roken heel klein is. Dat is voor het eerst dat een lobbyclub zoiets zegt”, vertelt Hendriks. “Vaak zeggen dit soort clubs juist het tegenovergestelde. We hebben bijvoorbeeld ook met de Nederlandse lobbyorganisatie gesproken en die zeiden juist dat het helemaal niet bewezen is dat de stap van de vape naar een sigaret klein is en dat het ook helemaal niet waar is.” 

Verslaafd Gemaakt op de radio

Fons Hendriks te gast in verschillende radioprogramma’s om te praten over zijn podcast en de tegenstrijdige vape-berichtgeving vanuit de lobbyclubs. Eerst op vrijdag 15 september 2023  in het programma Humberto van Humberto Tan (14.00 - 16.00 uur, NPO Radio 1) en in The Friday Move van Wilfred Genee (16.00 - 18.30 uur, BNR Nieuwsradio). Daarna op 23 september 2023 in VINK van Micha Blok ( 01.00 - 02.00, NPO Radio 1). De podcast Verslaafd Gemaakt  (11 afleveringen) is te beluisteren op NPO Luister, Spotify en andere bekende podcastplatforms. 

Vapen in Radar

Radar heeft eerder ook al aandacht besteed aan vapen. In april 2023 besteden wij aandacht aan Amerikaans onderzoek dat aantoont dat e-sigaretten net als tabak het DNA aantasten

Eind 2022 maakten wij een reportage waarin naar voren komt dat minderjarigen heel makkelijk zo’n e-sigaret kunnen kopen. Ook heeft Radar onderzoek gedaan naar smaakaccessoires voor ‘normale’ sigaretten’, waardoor de tabaksmaak naar de achtergrond verdwijnt. Radar vroeg op basis van dit onderzoek Maarten van Ooijen, inmiddels demissionair Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, om een reactie. “Ik ben van plan om tabaksaccessoires te reguleren onder de Tabaks- en rookwarenwet. Er wordt een totaalverbod ingevoerd op accessoires die tabaksproducten aantrekkelijker maken.” 

Inmiddels is duidelijk dat er een verbod komt op het produceren van vapes met en smaakje. Vapes mogen vanaf januari 2024 alleen nog tabakssmaak hebben.

Wij berichten regelmatig over zaken zoals vapen en de tabaksindustrie. Wil je niets missen? Schrijf je dan in voor onze  gratis nieuwsbrief.