background branding

Popcorn: gezonde snack of stiekeme dikmaker?

Popcorn180179824_l_normal_none.jpg

In feite is popcorn niets anders dan gepofte maïs, daar is niks ongezonds aan. Wie dan ook zoekt naar een gezonde snack, komt snel bij deze traktatie uit. De zoete of zoute smaak is alleen zo gezond niet, natuurlijk. Daardoor rijst de vraag: is popcorn eigenlijk wel echt zo’n gezonde snack?

Radar neemt de maïskorrels voor je onder de loep en zoekt uit of popcorn daadwerkelijk gezond is.

Ongezonde vetten

Helaas: een kant en klare zak popcorn uit de supermarkt is vrijwel nooit gezond. Vaak worden deze soorten popcorn namelijk gebakken in kunstmatig geharde vetten. Deze zogeheten ‘transvetten’ zijn onverzadigd en ongezonder dan verzadigd vet. De structuur van deze kunstmatig geharde vetten zijn voor het lichaam lastig te verwerken. Transvetten verhogen volgens het Voedingscentrum het risico op hart- en vaatziekten.

Ook magnetronpopcorn uit de supermarkt is niet heel gezond. Zo bevatten zowel kant-en-klare, als magnetronpopcorn vaak veel suiker, zout of andere toevoegingen. Wat begint als gezonde maïs, wordt hierdoor toch nog behoorlijk ongezond. 

Zoete popcorn

Er zit nog een verschil tussen zoete of zoute popcorn. Zo is zoute popcorn over het algemeen minder ongezond dan zoete popcorn. Er zit vaak namelijk heel veel suiker in de zoete variant. Over het algemeen is zoute popcorn gezonder, maar ook die is dus niet heel goed voor de gezondheid.

Makkelijk zelf gezonde popcorn maken

Maar wees niet uit het veld geslagen, want zoals eerder geschreven is er aan gepofte maïs zelf niks ongezonds. Verhit een pan naar 200 graden celsius en gebruik een klein beetje olie om aanbranding te vermijden. 

Gooi daar vervolgens een handvol maïskorrels in en zorg dat ze goed over de bodem verspreid zijn. Je kunt ervoor kiezen om wat kruiden of een klein beetje zout toe te voegen, maar zo kun je de hoeveelheid makkelijk binnen de perken houden. 

Zet een deksel op de pan, maar zorg ervoor dat de stoom kan ontsnappen. Na een paar seconden zonder pof, is je popcorn klaar.

Bronnen: Margriet, Men’s Health, Voedingscentrum, RIVM