Wat is gezonder: de airfryer of de friteuse?

20230211airfryeroffriteuse.png

Wat is beter: het bakken in hete olie in een friteuse of met lucht, zoals de airfryer dat doet? Het Belgische Testaankoop deed een onderzoek. Het is belangrijk om op twee dingen te letten: de hoeveelheid vet die je binnenkrijgt bij het eten van het bereide product, en de hoeveelheid acrylamide.

Vetten

Uit de test met diepvriesfriet blijkt dat de hoeveelheid vet van de gefrituurde frieten 11 gram per 100 gram is, en bij de friet uit de airfryer gemiddeld 5 gram per 100 gram. En ook als er gekeken wordt naar verzadigde vetzuren doet de airfryer het beter: 0,5 gram verzadigd vet per 100 gram in tegenstelling tot 1 gram bij de gefrituurde frieten. Het maakt wel uit in welke olie er gebakken wordt. Dierlijke vetten bevatten meer verzadigde vetzuren dan plantaardige vetten.

Acrylamide

Als je voedingsmiddelen boven de 120 graden Celcius verhit met weinig water, dan ontstaat de stof acrylamide. Die stof is niet goed voor ons en verhoogt zelfs het risico op kanker. Uit de Belgische test blijkt dat de hoeveelheid acrylamide hetzelfde of iets lager is bij de airfryer dan bij de friteuse. Als je nu denkt dat de airfryer gezond is kom je bedrogen uit: er zijn grote verschillen gemeten in de hoeveelheid acrylamide, afhankelijk van de gebruikte temperatuur en de baktijd. Hoe korter de baktijd, hoe beter. 

Gezonder?

Hoewel de friet uit de airfryer de helft minder vet bevat, zegt dit niet alles. Ook de dikte van de frietjes en de versheid van de olie spelen een rol. Er is dus geen simpel ja of nee op de vraag of de airfryer gezonder is dan de friteuse, concludeert Testaankoop.

Bron: Testaankoop