Portemonnee in je achterzak vergroot risico op rugklachten

Portemonnee, telefoon of notitieboekje, je neemt het makkelijk mee in de achterzak van je broek. Wanneer je staat of loopt is dat geen probleem, maar zodra je gaat zitten wordt het een risico. Een volle achterzak zorgt ervoor dat je niet recht zit. Dat lijkt misschien onschuldig, maar doe je dit vaak, dan kun je er zelfs langdurige rugklachten van krijgen. Radar vraagt een expert hoe dat werkt.
Scheve rug
“Wanneer je een stevig object draagt in de achterzak aan één kant, kan dit ertoe leiden dat je rug scheef komt te staan tijdens het zitten”, vertelt orthopedisch chirurg Steven van Gaalen. Hierdoor staat er meer druk op één kant van je wervelkolom. Dit kan pijn veroorzaken en bestaande rugklachten verergeren.
“De meeste rugklachten zijn gelukkig van korte duur. Dan zijn het vaak de spieren en gewrichtsbanden die opspelen. Hiervan herstel je gewoonlijk binnen een paar dagen.”
Maar als klachten door scheef zitten jou bekend klinken, is het misschien goed om na te denken over een andere plek voor je portemonnee of telefoon. Want het kan op de langere termijn ook problemen veroorzaken die niet zo snel meer wegtrekken.
Langdurige klachten
Hardnekkige klachten worden vaak veroorzaakt door slijtage, ofwel artrose, in met name de onderrug. Van Gaalen legt uit dat dit gedeelte vatbaarder is voor schade omdat het het meest beweegt en de zwaarste lasten draagt.
Tussen je ruggenwervels zitten kleine gewrichtjes. Van Gaalen: “Als deze gaan slijten door artrose, zien we vaak een verdikking ontstaan. Dit kan ertoe leiden dat de gewrichten gaan drukken op de zenuwen die erlangs lopen. Doordat deze zenuwen doorlopen naar je bil en je been kunnen daar ook pijnklachten optreden.”
Patiënten met een risico
Het verschilt per persoon hoe snel je last krijgt van scheef zitten. Van Gaalen: “Bij sommige mensen is de zenuw al wat gevoelig door een eerdere hernia of doordat ze al artrose hebben in de ruggewrichten. Wanneer iemand dan zit met een object in zijn achterzak kan dit druk op de zenuw geven met meer pijnklachten in rug, bil en been.”
Jonge mensen lopen over het algemeen een kleiner risico op langdurige klachten. “Bij jonge mensen is de kans dat het om artrose gaat een stuk minder waarschijnlijk”, vertelt Van Gaalen. “Dit is simpelweg vanwege het feit dat artrose op jongere leeftijd nog maar beperkt voorkomt.”
Portemonnee uit je broekzak
Als wervelkolomspecialist ziet Van Gaalen de portemonnee het liefst uit de achterzak gaan. Of het dan wel een goed idee is om hem in je voorzak te stoppen, kan hij niet met zekerheid zeggen.
“Midden over het bovenbeen loopt een zenuwtak die bij chronische druk een pijnsyndroom kan geven aan de voorkant van het been. Dat maakt de huid op die plek zeer gevoelig. Dit kan dus mogelijk weer het nadeel zijn van zitten met een grote telefoon of dikke portemonnee in de voorzak.”
Klachten bestrijden
Van Gaalen benadrukt dat de klacht die het meest ontstaat door zitten op een dikke portemonnee, zenuwpijn in de bil is. “Voor die pijn is niet veel te doen anders dan de bron wegnemen en dus de portemonnee uit je achterzak te halen.”
Dat geldt ook als eerste stap bij rugpijn. Verlicht dat de pijn niet? Dan kun je gerichte oefeningen doen. Hiervoor kun je een fysiotherapeut opzoeken. Voor tijdelijke verlichting kun je pijnstillers slikken zoals paracetemol, iboprufen of diclofenac. Bij zeer hardnekkige pijnklachten is het verstandig om een bezoek te brengen aan de huisarts of specialist.