PostNL mag tarieven flink verhogen

csm_postnl_8d40c39915.jpg

Het versturen van brieven kan volgend jaar flink duurder worden. PostNL mag de tarieven voor het basispakket aan postdiensten in 2017 met gemiddeld 8 procent verhogen, maakt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bekend.

De toezichthouder houdt er rekening mee dat het postbedrijf steeds minder brieven te bezorgen heeft. De ACM reguleert de prijzen voor bijvoorbeeld postzegels en frankeermachinepost, omdat PostNL de enige postvervoerder in Nederland is die dit soort basisdiensten aanbiedt.

Extra prijsverhoging

Mogelijk mag PostNL bovenop het genoemde percentage nog een prijsverhoging doorvoeren. Dat kan als het bedrijf dit jaar zijn mogelijkheid om de tarieven te verhogen nog niet volledig heeft benut. Later dit jaar wordt pas echt duidelijk welke prijzen PostNL precies in het nieuwe jaar gaat hanteren. De onderneming heeft een tariefvoorstel voor 2017 gedaan. De ACM is dat nu aan het beoordelen.

Compensatie voor minder briefverkeer

Postzegels zijn de laatste jaren flink in prijs gestegen. PostNL ziet zich gedwongen om zijn prijzen telkens op te voeren om de aanhoudende krimp in het briefverkeer te compenseren. De prijs van de binnenlandse postzegel ging dit jaar nog met 4 cent omhoog naar 73 cent. In 2012 kostte deze nog 0,50 euro. Tot en met 2006 moest voor het versturen van een binnenlandse brief nog 39 cent worden neergeteld.

Bijplakken bij oude postzegels?

Lees ook het hulpartikel '3 vragen over de prijsstijging van postzegels' die Radar vorig jaar naar aanleiding van de verhoging maakte.

Bron: ANP