background branding

Prijs tweedehands auto's blijft fors stijgen

270422 auto site.jpg

Tweedehands auto’s zijn niet eerder zo duur geweest, laten prijzen van autoverkoopplatformen zien, schrijft de Volkskrant. Bij online platform Autoscout24 kost de gemiddelde occasion nu 22.825 euro, een stijging van 16 procent ten opzichte van vorig jaar, toen de prijs ook al omhoogging. Bij Autotrack zijn de tweedehands auto’s in een jaar tijd 20 procent duurder geworden.

Autoscout24, dat in achttien landen actief is, zag de vraag naar occasions in Nederland vorig jaar met 40 procent toenemen, een recordgroei. Het eerste kwartaal van dit jaar steeg de vraag nog eens met 7 procent.

Tekort aan tweedehands auto's

De verkoopprijzen stijgen al een aantal jaren door een structureel tekort aan tweedehands auto’s. ‘Occasiondealers weten werkelijk niet waar ze nog auto’s vandaan moeten halen’, zegt Paul de Waal van koepelorganisatie Bovag tegen de krant. De instroom van occasions blijft achter omdat de verkoop van nieuwe auto’s al jaren daalt. Daarbij sluit de instroom niet goed aan op de vraag van particuliere gebruikers.

Daarbij sluit de instroom niet goed aan op de vraag van particuliere gebruikers. Een groot deel van het tweedehands aanbod komt namelijk van zakelijke rijders. Volgens De Waal is een auto van de zaak doorgaans duurder en groter. ‘Ook is het regelmatig een dieselauto. Dat past minder goed bij de vraag van particulieren, die meestal een middelgrote of kleine benzineauto willen.’

In heel Europa is volgens De Waal een tekort aan tweedehands auto’s. ‘Maar in andere landen is het niet zo erg als in Nederland. Dat komt omdat we hier veel dure, nieuwe auto’s hebben.’

Bron: De Volkskrant